DESIGN: Avdelingsdirektør i Altinn, Cat Holten, kunne allerede mandag kveld presentere Altinns nye utseende.

DESIGN: Avdelingsdirektør i Altinn, Cat Holten, kunne allerede mandag kveld presentere Altinns nye utseende.

Altinn med nytt ansikt

Tirsdag morgen våknet brukerne til et langt mer brukervennlig Altinn. Tjenesten har gått fra å være skremmende komplisert, til å bli nesten litt trivelig.

Det er mulig Altinn slik vi kjenner den har vært et glimrende verktøy for profesjonelle i regnskapsfaget. For den vanlig bruker og den litt uerfarne leder av en liten bedrift eller enmannsforetak, har Altinn vært en noe skremmende opplevelse. Dette er det nå slutt på. Altinn er nesten blitt en vennlig tjeneste som ikke skremmer vettet av noen.

Design og språk

Det er gjort et omfattende arbeid med tanke på designet som møter brukeren. Der det gamle Altinn var et skoleeksempel i det verste et byråkratisk brukergrensesnitt har å by på, er nye Altinn en langt mer hyggelig opplevelse. Vi har ikke rukket en skikkelig gjennomgang men det som møtte oss tirsdag morgen klokken 09.00 var et system som virker logisk, langt enklere og visuelt langt mer intuitivt.

Det er ikke bare det visuelle man har lagt om til en langt bedre løsning. Også språkføringen er blitt langt mindre byråkratisk og forståelig. Det er en langt mer forståelig og mer menneskelig kommunikasjonsform man nå står overfor. En språkføring som virker mer naturlig og ikke så streng og ”statlig” som den gamle versjonen.

Langt igjen

Dette ser kort sagt ut som et meget vellykket prosjekt. Det skal nok noe mer tid til, før man ser om dette faktisk fungerer like godt som det virker ved første øyekast. Det er imidlertid en massiv jobb som fremdeles står igjen. Omleggingen har ikke tatt med den enorme mengden skjemaer som ligger i systemet. Disse er fremdeles de samme gamle. Så vidt vi forstår er dette neste skritt på veien mot et gjennomgående nytt Altinn. Dette kommer, i følge Altinn selv, til å ta tid å få gjennomført. Den omleggingen av selve brukergrensesnittet, søkemotorene og språket har tatt omtrent et år og selv om ingen vil si noe konkret er det liten tvil om at dette har kostet penger. Mange penger. Det lille vi har rukket å gå gjennom på morgenkvisten tyder imidlertid på at det har vært verdt hver eneste krone.5