AMD forbi Intel

Lillebror har gått forbi. I september ble det for første gang solgt flere pc-er med prosessor fra AMD enn fra Intel i amerikanske butikker.

Advanced Micro Devices (AMD) har nettopp levert et kanonresultat for kvartalet. Så kommer tallene som viser at selskapet er blitt størst i pc-markedet.

Ifølge tallene fra markedsanalytiker Current Analysis, hadde AMD en markedsanel på 52 prosent av pc-salget fra butikk i september, mot Intels 46 prosent.

"Riktignok har AMD passert Intel i butikksalg tidligere i enkelte uker, men september 2005 var første gang AMD utkonkurrte Intel i en hel måned" skriver Current Analysis i sin rapport.

Seieren er godt timet. I dag åpner selskapet sitt største fabrikkanlegg for brikkproduksjon til en anslått kostnad på rundt 7 milliarder kroner. Håpet er at produksjonskapasiteten kan økes i takt med at markedsandelene øker, mener Current Analysis.

Media-suksess

AMD har dratt fordel av økt salg av pc-er med Media Center, som er beregnet på hjemmeunderholdning, påpeker analyseselskapet, som anslår at slike pc-er i september sto for 46 prosent av alt pc-salg over disk. Og 55 prosent av pc-ene i denne kategorien har AMD-prosessor.

Den mest solgte media-modellen var Hewlett-Packards HP Pavilion a1130n, med 64-bit AMD Athlon 64-prosessor og Windows XP Media Center operativsystem. AMD har vært på rett sted til rett tid, sier en analytiker i Current Analysis til IDG News Service.