AMD hamrer løs

Serverprosessorene SledgeHammer og ClawHammer bli lansert med navnet Opteron tidlig neste år.
De nye prosessorene skal kunne eksekvere 32- og 64-bits kode samtidig, opplyser Mark de Frere, merkevareansvarlig for Athlon-serien. Opteron-prosessorene vil dermed sørge for at det ikke blir nødvendig å skrive om 32-bits applikasjoner for 64-bits arkitekturer.

Som alle AMD-brikker vil Opteron-prosessorene være basert på x86 pc-arkitektur. Det gjør at fabrikantene slipper å redesigne sine serverhovedkort for Opteron, og at en bedrift kan benytte en enkelt arkitektur over hele skalaen av maskiner, poengterer de Frere.

Med andre ord, én applikasjon og ett operativsystem kan benyttes på servere, arbeidsstasjoner, pc-er, bærbare pc-er og pda-er.

Følger Itanium 2

Opteron når markedet et drøyt halvår etter konkurrenten Intel andre 64-bits server-prosessor, Itanium 2. Itanium 2 krever at 32-bits applikasjoner skrives om og representerer et veiskille, i og med at den er basert på Intels nye Epic- arkitektur, og ikke x86. AMD tror det er en fordel.

Men prosessor-analytiker Nathan Brookwood er mer skeptisk. Opteron blir ikke en direkte konkurrent til Itanium 2, tror han.

AMD mangler tyngde i bedriftsmarkedet for de tyngste serverne, hevder Brookwood. De har ikke greid å etablere et forhold til en eneste velrennomert fabrikant av tunge servere for bedriftsmarkedet, og dem er det ikke så mange av, understreker Brookwood.

Opteron kan kjøre både Windows og Linux og er bygget for en 0,13-mikrons transistor-arkitektur.

Opteron for servere og arbeidsstasjoner konfigurert for en eller to prosessorer, ClawHammer - blir tilgjengelig i 2003, i likhet med Opteron for servere, SledgeHammer, som kan kjøre opp til åtteprosessors konfigurasjoner. AMDs hypertransport-teknologi skal kobles til brikkene som vil benytte et relativt rimelig DDR-minne, opplyser AMD.