AMD ser dobbelt

AMD ser dobbelt

En uke etter at Intel kunngjorde at selskapet satser på to-kjerne prosessorer, følger AMD etter.
Advanced Micro Devices (AMD) brukte 17. mai til å fortelle at Opteron-prosessoren, som brukes i servere og arbeidsstasjoner, vil komme med to kjerner i 2005. Dermed følger AMD etter de andre prosessor-produsentene, som allerede har kunngjort endringer i sine produktstrategier.

Såkalt dual-core, eller to-kjerne, innebærer at selve "hjernen" i prosessoren dubliseres. De to kjernene deler typisk internminne og annen fellesstruktur. Ytelsen bedres uten at klokkefrekvensen, og dermed varmeproduksjonen, økes.

Ifølge Ben Williams i AMD gjør selskapets Direct Connect-arkitektur det enkelt å plasserer to prosessor-kjerner på samme silisiumbrikke. Opteron inneholder integrert minnestyring og Hypertransport sammenkoblinger, noe som medfører at prosessoren kan kobles til I/O-porten eller direkte til en annen prosessor.

AMD vil foreløpig ikke si om også pc-prosessorene vil komme med to kjerner i framtiden. Men Williams understreker overfor IDG News at dette vil være en naturlig utvikling ettersom stadig flere sluttbrukerapplikasjoner er fler-tråds.

Såkalt fler-trådsteknologi innebærer at forskjellige instruksjoner kan utføres uavhengig av hverandre og er en forutsetning for at to eller flere prosessor-kjerner kan utnyttes effektivt.