Annerledes mus forebygger skader

Annerledes mus forebygger skader

Test: Musesyke kan bekjempes med nye typer arbeidsredskap, og vi ser på noen alternative løsninger.

Belastningsskader som følge av databruk koster enorme beløp for bedrifter og tilsvarende store personlig lidelse for den som blir rammet. Resultatet blir ofte langtidsfravær og en strevsom vei tilbake til aktivt arbeid. I de verste tilfellene kan midlertidig uførhet eller omskolering til et mindre dataintensivt yrke være løsningen.

Skader kan forebygges, og mye kan gjøres for å legge forholdene til rette når en friskmeldt musesyk kommer tilbake i jobb.

- De som kommer tilbake og begynner å jobbe med samme mus de hadde tidligere, risikerer raskt tilbakefall, forteller Mikael Karlsen i NorLink.

Det er et av mange selskap som har spesialisert seg på ergonomiske og nyskapende verktøy til å styre datamaskinene med. Noen av disse redskapene har høy innkjøpspris sammenliknet med vanlig pc-utstyr. Men dersom bedriften kan spare en eneste sykefraværsdag, er snart hele investeringen tjent inn igjen.

Variasjon

Vi har testet fire museløsninger som har det til felles at de består av en bred, polstret håndleddstøtte i tillegg til knapper og knotter til styring av musepeker og pc for øvrig. To av produktene, BarMouse og RollerMouse, likner på hverandre, siden begge benytter en rullende stang til å styre musepekeren. En av fordelene er at man kan betjene musen vekselvis med høyre og venstre hånd, eller med begge hendene samtidig.

RollerMouse har en lengre stang og virker mer solid og mindre skranglete enn BarMouse. Sistnevnte kan derimot by på egne knapper for "kopier" og "lim inn", og mange funksjoner kan endres via små dip-brytere på undersiden av musen, uten bruk av programvare. På RollerMouse kan man velge ett av tre ulike oppsett med brytere, eller fritt endre hele oppsettet via programvare.

Et tredje produkt som likner disse to, heter Mousetrapper Office. Her er rullestangen byttet ut med en fleksibel gummimatte som kan beveges i alle retninger med fingertuppene. Produktet virker meget solid og gir som de andre to god støtte for håndleddene.

Det er ikke mulig å kåre noen vinner blant disse tre produktene - de har mye til felles, og hvilken som oppleves som det beste alternativet kan variere etter smak og preferanser.

Men alle produsentene kan vise til flere solskinnshistorier der brukerne har opplevd stor helsemessig gevinst. Stikkordet er sannsynligvis at alle produktene både gir god støtte og innbyr til variasjon i den daglige musebruken.

Nytt konsept

Fra NorLink har vi fått testet en prototyp av en såkalt "New Concept Mouse". Her har vi også solid støtte for håndledd og til dels underarm, og faktisk opplevdes denne løsningen som mer komfortabel enn de foregående.

Musestyringen forgår ved hjelp av en liten, løs "puck" - en styrekloss - som ligger oppå en teflonbelagt overflate. Man kan bruke alt fra en eneste finger til begge hender til å flytte på pucken og dermed kontrollere musepekeren. Også her er fleksibilitet nøkkelordet, for man kan variere håndbevegelsene og finne fram til en god, personlig arbeidsstilling.

New Concept Mouse er utstyrt med hele elleve knapper, inkludert rullehjulet. Ni av disse kan omprogrammeres etter eget ønske, til klipp, lim inn, zoom eller lignende.

Vår prototyp var utstyrt med en ganske stor og høy styrekloss, men Mikael Karlsen i NorLink opplyser at produktet skal leveres med opptil fem forskjellige "pucker" når den kommer i butikkene. Noe for enhver smak, altså.