Åpen, fri og minst like god

Åpen, fri og minst like god

Argumentene for åpen kildekode dreier seg mest om hvilke fordeler det gir bedriftene. Men har det noe å tilby brukerne?
Knut Yrvin i Skolelinux er ikke i tvil om at åpen kildekode gir brukerne hva de trenger og litt til. Både i jobb, på skole og ikke minst hjemme. Linux og fri programvare står ikke tilbake i forhold til Windows, tvert imot. Nordisk Råd har uttalt at fri programvare er bedre for brukerne.

Skolelinux mottar mange tilbakemeldinger fra brukerne. Det som særlig går igjen er at brukerne er veldig fornøyde med internettverktøyene. Lav risiko for virus og andre sikkerhetsproblemer er viktig.

Ingen virus

-- I hjemmene er det web, spill og chat det går i. Nå er det blitt mange bra spill på Linux, og spillbransjen er på vei med flere. For brukerne er det ingen forskjell i brukeropplevelse om de bruker Windows eller Skolelinux. Standardverktøyene på Linux er like greie å bruke som de på Windows, sier Yrvin.

Videoredigering er blitt en populær aktivitet i hjemmene. Det finnes flere gode verktøy i fri programvare. Yrvin trekker frem Kino, som er enkelt og lett å bruke og Cinelerra for de avanserte. Skal du spille av dvd, er Xine et godt valg.

Bedre installasjon

Linux har ord på seg å være vanskelig å installere. Yrvin er slett ikke enig.

-- Det er blitt mye enklere de senere årene, og jeg mener det er blitt lettere å installere enn Windows. Det går i pek og klikk og installasjonsprogrammet finner frem selv. Men er du helt uvant med pc-er, så anbefaler jeg å kjøpe en maskin med Linux ferdig installert. HP selger dette, også bærbare.

Yrvin sier ikke at installering alltid er uproblematisk. Det er særlig de som ønsker å installere Linux sammen med Windows som oftest får problemer. De nye installeringssprogrammene egner seg heller ikke til bruk på for gamle maskiner med fem-seks år på baken.

Med hensyn til installasjon for vanlige brukere peker han på Linux fra Suse, Xandros og Mandrake. Debian, som Skolelinux er basert på, kommer med ny og bedre installasjon mot slutten av året. Skolelinux' eget installeringsprogram skal være noe av det enkleste, men er innrettet på skolebruk og servere.

-- Suse er privatbil, mens Skolelinux er en buss. Vi skal bringe skolelever trygt av sted på den digitale motorveien, sier Yrvin.

Gir mer verdi

Bjørn Remseth er nestleder i Elektronisk Forpost Norge. Han mener åpen kildekode for mange gir mer verdi enn lukket kommersiell kode.

-- Men du må se hva det gir deg i forhold til alternativene. Det krever noe kompetanse. Det er ikke uten grunn at åpen kildekode først ble tatt i bruk på universiteter og andre høykompetente miljøer.

Remseth mener hjemmebrukeren må vurdere hva som gir mest. Du får omtrent det samme med fri programvare som med kommersiell. Vittig sagt må du velge ut fra hva du har mest av; penger eller kompetanse.

Windows også vrient

Når det gjelder installering minner Remseth om at Windows har aldri vært enkelt å installere, det heller. Det vanlige er jo at det er installert på forhånd når du skaffer deg pc.

-- Om Linux er lett eller vanskelig å installere er i grunnen ikke noe teknisk problem. Selvfølgelig kan de som vil tilby maskiner med Linux installert på forhånd, gjøre det. Dette er en markedsmessig sak.

Remseths favorittprogrammer viser at det er en programmerer vi snakker med: Eclipse er bra vare, mener Remseth. Det er en plattform for å bygge og integrere utviklingsverktøy. Grafikkpakken Gimp står på listen, så vel som applikasjonsserveren Tomcat.

Sist, men slett ikke minst, editoren EMACS, som ble skrevet av Richard Stallman for over 30 år siden og som fortsatt er mange programmereres favoritt.

Med Suse i serken

Novell satser kraftig på Linux. De eier nå Suse, en av de mest populære Linux-distribusjonene, og Ximian med Evolution, en vel ansett klient for epost, adressebok, kalender og andre personlige informasjonsbehov.

Odd Stian Jensen i Novell Norge mener åpen kildekode er et reelt alternativ til Microsoft, og at det er bedre på sikkerhet. Linux-brukere slipper per i dag virus og mye administrasjon av patcher og annet sikkerhetsrelatert mas.

-- Åpenheten er en annen fordel. Det gjør massevis av programvare tilgjengelig. Men også på Windows; det skal sies. Våre desktop-varianter rettes mot forskjellige brukersegmenter. Suse Linux er for nybegynnere så vel som avanserte entusiaster, sier Jensen.

Uten forpliktelser

Hvis du vil teste Linux, følger det i Suse og noen andre distribusjoner med en dvd som du kan starte opp med. Da kan du kjøre Linux uten å installere det på harddisken og teste om du trives med det.

Om en måneds tid kommer Novell Linux Desktop på markedet. Ifølge Jensen vil den kombinere det beste fra Suse, Ximian, åpen kildekode og Novells egen portefølje av programvare.

Hvilken programvare setter så Jensen pris på?

-- Evolution er helt konge. Gimp er det beste alternativet til Photoshop. Og så setter jeg pris på Gaim, en klient for øyeblikksmeldinger som fungerer mot de fleste tjenestene.