Åpen kildekode skal beskytte rettigheter

Åpen kildekode skal beskytte rettigheter

Sun ønsker at alle som skaper digitalt innhold skal kunne bruke et gratis system for å styre sine digitale rettigheter. Åpen kildekode er løsningen.

Suns prosjekt for digital rettighetsstyring lanseres med åpen kildekode i håp om å skape en standard for alle som gir ut innhold på digitale medier.

 

Suns såkalte DreaM-prosjekt vil bli lansert i løpet av de neste ukene og Sun vil invitere andre selskaper til å  være med.

 

- Hele konseptet er at vi bygger på hva som allerede eksisterer. La oss bygge på eksisterende lisenser som folk kjenner, bygget på åpen kildekode, sa Sun-sjef Jonathan Schwartz på en konferanse holdt av Progress and Freedom Foundation på søndag.

 

Må unngå forvirring

 

En felles, DRM-standard (Digital Rights Managment) vil kunne gjøre at innholdsleverandører får betalt uansett hvilket produkt de bruker. Ettersom flere og flere produkter, fra armbåndsur til store tv-er, behandler digitalt innhold, så må DRM fungere på tvers av alle digitale produkter, formater og forretningsmodeller. Kun på denne måten vil man unngå forvirring i markedet, mener Schwartz.

 

En gratis DRM-versjon burde være tilgjengelig også med tanke på alle som skaper sine egne blogger eller podcasts og på denne måten blir innholdsleverandører, ifølge Schwartz.

 

- Folk på utsiden av de store medieorganisasjonene skaper godt innhold og burde ha en måte å beskytte det på hvis de ønsker, sier han ifølge IDGs internasjonale nyhetstjeneste.