Åpen kildekode ukjent for danskene

Åpen kildekode ukjent for danskene

Over halvparten av danske it-brukere har ikke hørt om et eneste åpen kildekode-produkt.

Den danske it-befolkningen føler seg trygge på Microsoft, og kjenner stort sett ikke til programvare som er utviklet ved hjelp av åpen kildekode, viser en undersøkelse som Computerworld Danmark har foretatt sammen med analysebyrået Userneeds.

56 prosent av de spurte i internett-undersøkelsen sier de aldri har hørt om et åpen kildekode-produkt, mens 38 prosent har hørt om ett eller flere. Seks prosent vet ikke.

LES OGSÅ: - Android er bare en pressemelding

Nettleseren Firefox, kontorpakken Openoffice, webserveren Apache og operativsystemet Linux er blant programvaren som er utviklet ved hjelp av åpen kildekode. Mange dansker bruker sannsynligvis et av disse produktene uten å vite at det er åpen kildekode, tror Jesper Holck, lektor på Copenhagen Business School.

- Tallene overrasker meg. Manglende kjennskap til produktene kan skyldes at de lanseres som alternativer til Microsoft, og ikke at de er skapt av en bevegelse, mener Holck.

LES OGSÅ: Linpro vant pris

Til tross for at under fire av ti kjenner til åpen kildekode, bruker hver fjerde danske programvaren i en eller annen form. Den viktigste grunnen til å velge åpen kildekode er prisen. 84 prosent av de som har kjennskap til åpen kildekode, forbinder begrepet med gratis programvare.