- 2011 blir et uår for åpen kildekode

- 2011 blir et uår for åpen kildekode

Fjoråret var et vanskelig år for open source. 2011 kan bli minst like ille.

Det svenske IDG-tidsskriftet Techworld har sett i glasskulen og tatt for seg hva de tror kommer til å skje i miljøet rundt åpen kildekode i år. Her er spådommene:

Java mister popularitet

Det Sun forsøkte å åpne, forsøker nå Oracle å stenge igjen. Javas anseelse har derfor sunket i 2010, noe som vil merkes i brukerbasen i år. Apache gjorde en skarp markering da de hoppet av hele prosjektet.

Ubuntu mister brukere

Ubuntus planer om å bytte ut et stabilt og velprøvd grensesnitt som Gnome til det egenutviklede Unity – kan ikke bli noen annet enn en katastrofe. Techworld har testet Unity på flere maskiner og er ikke imponert.

Suse selges

Attachmates kjøp av Novell og strategien med å dele selskapet i to deler: Novell og Suse, ses på som en forberedelse på å selge Suse. Spekulasjonene går på at Suse blir solgt i løpet av året.

Android dominerer

”Linux” er et falmet begrep. I stedet er det ”Android” som er på alles lepper. Google fortsetter med dytte ut oppdateringer til sitt operativsystem for mobile enheter, og utviklerne henger seg på.

Linux vokser på nettbrett

For å møte konkurransen fra Ipad satser flere produsenter på å lansere egenutviklede nettbrett med Linux. Mange produkter vil bli mindre pene, men til svært lave priser.

Amazons Kindle utkonkurreres

Når markedet flommer over av nye anvendelige nettbrett, blir det mindre interessant å bruke penger på Amazons leseplate.

Vellykket Gnome 3.0 uten tilskuere

Denne våren kommer Gnome 3.0. Lanseringen har vært utsatt to ganger, men nå gjelder det. Gnome 3.0 ser ut til å bli en vellykket lansering, men Ubuntus valg om å kaste ut Gnome 3.0, og Gtk+ for den del, bidrar til at ikke like mange vil få muligheten til å sette pris på det nye grensesnittet.

KDE4 vokser seg sterkere

Skrivebordssystemt KDE fortsetter med oppdateringer utover året og det underliggende rammeverket Nepomuk og Akonadi bli 80 prosent implementert. Fortsatt vil det finnes designglipp og mye å forbedre, men KDE går styrket ut av 2011.

Ingen vil utvikle for skrivebordet

Hvorfor skal man legge mye energi på å skape ”vanlige” programmer og distribuere disse gjennom tungrodde kanaler når du i stedet kan oppnå samme sak via vanlige webteknikker. Bransjen slutter opp om standarder som html5 og Javascript-rammeverk som jQuery i stedet for å sløse bort energi på C#, Java, Qt eller Gtk+. Firefox 4 blir et høydepunkt.

ARM vokser så det spruter

Tøffe lisenskostnader og høyt energiforbruk bidrar til at flere dropper x86 og Intel til fordel for rimeligere og mer strømgjerrige ARM. Nvidia kommer til å slippe en egen prosessor basert på ARM og Microsoft har til hensikt å lose Windows 8 til prosessorplattformen. Men interessen for ARM vil være positivt for Linux, siden Linux er det operativsystemet som nå er best tilpasset plattformen.

Hva syns du om Techworlds spådommer? Diskuter saken under!

Les om:

Åpen Kildekode