Flere investerer i åpen kildekode

Flere investerer i åpen kildekode

Økt etterspørsel blant bedrifter er ikke bare basert på pris.

Bedrifter i USA, Storbritannia og Irland utarbeider for tiden klare strategier og retningslinjer for utviklings av åpen kildekode.

69 prosent forventer økte investeringer i år og 38 prosent forventer å migrere forretningskritiske systemer i løpet av de neste tolv månedene, viser en undersøkelse fra Accenture, der 300 store organisasjoner innen både offentlig og privat sektor har blitt spurt.

50 prosent har forpliktet seg til åpen kildekode i bedriften og 28 prosent sier de eksperimenterer med det og har et åpent sinn når det gjelder bruk. 65 prosent sier de har en fullt dokumentert strategisk fremgang for å bruke åpen kildekode i bedriften og 32 prosent utvikler en strategisk plan.

Økning

Av de som bruker åpen kildekode, vil 88 prosent øke investeringene i 2010.

- Det vi ser, er den kommende tidsepoken til åpen kildekode. Gjennom vår forskning og vårt arbeid med kunder ser vi en økning i etterspørsel etter åpen kildekode basert på kvalitet, pålitelighet og hastighet, ikke bare basert på pris, sier Paul Daugherty fra selskapet.

- Dette er en signifikant endring fra to år siden, da det tok seg opp hovedsakelig på grunnlag av pris. Vi kan forvente å se denne trenden utvikle seg etter hvert som åpen kildekode fortsetter å utvikle seg og adressere flere forretningskritiske funksjoner.

Tilsvarende i Norge

Antallet utviklingsprosjekter med åpen kildekode vil også økes de neste tre årene. I 2009 var 20 prosent av utviklingsprosjekter åpen kildekode. Prosentandelen er beregnet til å ligge på 23 prosent i 2010 og 27 prosent innen 2013. Men bare 29 prosent i undersøkelsen vil bidra med egne løsninger tilbake til miljøet.

Grunner for å ikke velge åpen kildekode er blant annet det å trene utviklere i hvordan man bruker åpen kildekode. 35 prosent mener det er en utfordring. På listen står også mangel på senior management support for de selskapene som har vurdert åpen kildekode, men gått bort fra alternativet. De som er i vurderingsfasen nevner også mangelfulle åpen kildekode-valgmuligheter sammenlignet med proprietære programvarepakker.

Morten Andersen-Gott jobber med Java i Accenture Norge. Han tror Norge ikke kommer noe dårligere ut.

- Det er vanskelig å generalisere på hele Norge, men jeg har ikke inntrykk av at Norge ligger noe tilbake i forhold til USA og Storbritannia. Jeg vil si at alle større kunder vi har har en portefølje med en betydelig del av åpen kildekode, sier han til Computerworld.

Les om:

Åpen Kildekode