macOS-kildekode åpnet

ÅPEN: OS X 10.12 (macOS Sierra) som åpen kildekode (Foto: Apple)

macOS-kildekode åpnet

Apple har publisert kildekoden for Darwin-kjernen i Mac-ens operativsystem. Og Microsoft åpner Powershell for både Mac og Linux.

Apple har publisert Darwin-kjernen i macOS Sierra som åpen kildekode. Dette i forlengelsen av selskapets lange satsning på Open Source-prosjekter.

Microsoft ♥ Linux

Microsoft overrasket mange ved nylig å gjøre Powershell tilgjengelig som åpen kildekode, både for Linux og Mac. Selskapet er ikke akkurat kjent for transparens hva angår operativsystemet, og har vist en viss forakt for Linux-prosjekter generelt.

Men det er et tydelig nytt MS vi ser under Nadella, der det er satsning på flest mulige innfallsvektorer til egne teknologier, inkludert fra iOS, macOS og til og med Linux. Microsoft ble nylig medlem av Linux-stiftelsen, og har dessuten lagt til Bash-funksjonalitet under Windows 10 samt publisert en versjon av  SQL Server for Linux.

Darwin

Apple, på sin side, fortsetter tradisjonen med å publisere kildekoden for underliggende OS-teknologier fra Darwin-kjernen. Darwin er et Linux-aktig operativsystem som er bygget opp av kode skrevet av Apple samt deler fra BSD, Nextstep, Mach og enkelte andre åpen programvare-prosjekter.

Apples andre åpen kildekode-prosjekter er blant annet programmeringsspråket Swift, Webkit-rendringsmotoren for nettlesere, Researchkit-rammeverket for forskning og utvikling, Carekit-rammeverket spesielt tilpasset helse- og omsorgssektoren, Bonjour-nettverksverktøyene, i tillegg til en rekke kommandolinje-verktøy. Du kan lese mer på Apples Open Source-side her.

OS X 10.12 (tilsvarende macOS Sierra) kildekoden finner du her.

Åpen Kildekode