Maskinen som kan lage alt

Maskinen som kan lage alt

3d-utskrift blir stadig billigere. Nå slipper Makerbot sin nyeste 3d-printer for hjemmemarkedet, Replicator.

Det lille selskapet Makerbot offentliggjorde natt til i dag sin Replicator, en 3d-printer som kan skrive ut plastikkobjekter på størrelse med et brød. Og prisen tilsier at denne typen maskiner snart kan nærme seg vanlige hjem: 1799 dollar, eller så vidt over 10.000 kroner, er det du må ut med for din egen 3d-printer.

Maskinen kan skrive ut tredimensjonale objekter i to forskjellige typer plastikk. Det kan være leker, knagger, små kjøkkenredskaper, skulpturer, prototyper, eller hva du nå måtte greie å tenke ut.

Maskinen skriver ut lag for lag med plastikk, til objektene til slutt blir håndfaste og anvendelige. Og du kan designe nøyaktig hva som skal skrives ut, med profesjonelle verktøy eller enkle verktøy som er tilgjengelige på nett.

Nedbrytbart

Makerbot Replicator benytter seg av enten ABS-plastikk, som blant annet Lego-brikker er laget av, eller PLA, et biologisk nedbrytbart materiale laget av mais.

Den skal koste 1799 dollar for den enkleste utgaven, og 1999 for en som kan skrive ut to forskjellige farger eller forskjellige materialer. Maskinen er basert på åpen kildekode.

Deler 3d-tegninger

3d-utskrift for hjemmebruk kan være det neste, virkelig store, skrittet i it-utviklingen. Til nå har de i praksis bare vært tilgjengelig for profesjonelt bruk, som arkitektkontorer, designerhus og i industrien.

Entusiaster har i årevis argumentert for de enorme mulighetene 3d-utskrift i hjemmet kan gi. På nettstedet Thingiverse.com deler brukere av 3d-printere design de har laget selv, som andre kan skrive ut, eller videreutvikle.

Blant de mest populære objektene på Thingiverse er en tape-dispenser, en del forskjellige robot-deler, verktøy og nye, innovative deler til Brio-togsett og Lego.

Så ikke se helt bort i fra at den neste store piratkrigen, kan stå om tegninger til 3d-utskrift.

Din egen skulpturmaskin

Makerbot Duplicator skal vises fram for første gang på CES-messen i Las Vegas denne uka, men utviklernes websider allerede har åpnet for forhåndsbestilling.

Plastikken, eller råmaterialet til alle dine skulpturer, koster fra 43 dollar per kilo.

Og de sender til Norge.

Se demonstrasjonsvideoen til i Makerbots Bre Perris, under her:

Og, som en liten bonus, her er videoen fra da nevnte Perris gjestet talkshowhost Steven Colbert i The Colbert Report tidligere i år:

Les om:

Åpen Kildekode