Negroponte i Windows-krangel

Negroponte i Windows-krangel

OLPCs flørting med Windows tas ikke godt i mot av tilhengere av åpen kildekode.

På nytt har Nicholas Negroponte, mannen bak uhjelps-pc-en OLPC, kommet i klammeri med åpen kildekode-miljøet. Årsaken er at Negroponte, som tidligere tungt har strukket seg mot fri programvare, i det siste har vist interesse for Microsoft som sponsor og delprodusent av OLPC.

Hele tanken bak One Laptop Per Child er å gi barn i fattige land tilgang til datateknologi, slik at gapet mellom de ulike deler i verden ikke blir enda større. Ved å utvikle enkle, men godt utstyrte pc-er kan millioner av barn få tilgang til teknologi de ellers aldri kunne fått.

Fra starten har OLPC basert seg på fri programvare, nettopp fordi disse ofte bruker lite systemkapasitet og er billige, i motsetning til Microsofts produkter, som rått sluker både internminne og dollar.

Men i det siste har både Microsoft og Negroponte vendt seg mot hverandre, og dermed er døren åpen for en lett-versjon av Widows på XO-modellen av OLPC-en som nå er i produksjon.

Kina, Brasil og India

Dette liker ikke åpen kildekode-miljøet, som har brukt masse tid og resurser for å være med på OLPC-prosjektet. De opplever at Microsoft har sittet på sidelinjen, inntil prosjektet har vist seg å bli en suksess. I tillegg har Microsoft prøvd å komme seg inn på de asiatiske forbrukermarkedene, men har stort sett mislykkes med det. OLPC-prosjektet kan være en bra bakdør for selskapet for å vise seg frem for nye generasjoner i utviklingsland med store markeder, som Kina, Brasil og India.

Negroponte har nå oppfordret åpen kildekode-miljøet til å roe seg ned og akseptere at Microsoft blir en deltager på prosjektet. Han sier at man må innse at brukergrensesnittet Sugar, som nå er Linux-baset, må løsrive seg fra operativsystemet. Med andre ord - også kunne brukes med Windows.

Dette virker som en rød klut for mange. Utviklere kaller Negroponte " uryddig" og påpeker at uttalelsene er "demoraliserende" for utviklingen av Linux-baserte Sugar.

Utviklerne mener at det er uklart om OLPC-prosjektet vil fortsette med Sugar, eller om de svitsjer til et annet system, men Negroponte og andre i OLPC-gjengen understreker at Sugar fortsatt vil være hovedsatsingen for den lille grønne pc-en.

Les om:

Åpen Kildekode