Norgeskart med åpen kode

Norgeskart med åpen kode

Kartverket og Making Waves utvikler ny kartløsning for norgeskart.no og åpner koden for alle.

Endelig blir det fart med kart når Kartverket i samarbeid med Making Waves utvikler ny kartløsning av, med og som åpen kildekode.

Løsningen, som fortsatt er i beta, skal på sikt erstatte tjenesten norgeskart.no, heter det i en melding fra Kartverket. Du kan selv prøve den nye løsningen på beta.norgeskart.no. Denne versjonen oppdateres automagisk med fersk kode en gang i timen.

Forbedringer i tjenesten inkluderer kjekke ting som alt-i-ett-søk for stedsnavn, koordinater og adresser og forenklet deling på nett, epost og i sosiale medier.

Den nye løsningen et viktig steg på veien til å bli teknisk uavhengig, og er utviklet på og som fri programvare, med fritt tilgjengelig kildekode på Github.

Løsningen benytter blant annet OpenLayers, et kraftig Javascript-bibliotek for utvikling av karttjenester og som er beskyttet av en BSD-type 2 lisens.

Den nye versjonen av Norgeskartet bruker også selvsagt eksisterende tjenester og data fra Kartverket som er beskyttet under en Creative Commons-lisens og Geodataloven. Det er anbefales at man tar en kikk på lisensvilkårene dersom man vil utvikle nye tjenester basert på denne koden.

Det er mer informasjon om åpne, digitale kart og relaterte åpne tjenester på Kartverkstedet.

Kartverket inviterer også interesserte til å bidra, og har lagt ut roadmap for utviklingen på Gitbub. Den nye koden skal erstatte den gamle når den er klar, og det er foreløpig ingen satt dato for oppgraderingen.

Åpen Kildekode