- Vi skal sette verdensrekord

- Vi skal sette verdensrekord

I forrige uke brant Freecode ned, i dag kan de få nye lokaler. Nå skal de lære deg å overleve katastrofen.

- Lokalene våre er ikke bare totalskadd, de finnes ikke lenger, sier daglig leder Geir Isene i Freecode.

Årsaken er en brann i forrige uke. Natt til onsdag brøt det ut brann i bygningen hvor de holdt til på Vinderen, og flammene slukte hele selskapets lokaler. Freecode utvikler systemer med åpen kildekode, og hoster også mange systemer. Takket være heltmodig innsats fra både Isene og brannvesenet, ble nesten alle systemene reddet.

LES OGSÅ: - Slett innpakking ødelegger for åpen programvare

- Jeg gikk inn i fløyen der serverne stod med utrykningslederen. Det var ikke flammer der, men masse røyk, og jeg hadde ikke røykdykkerutstyr, sier Isene, og forteller en dramatisk historie om hvordan han omsider klarte å få åpnet døren til serverrommet, før han kunne observere det hele utenfra.

Skal hedre brannvesenet

Det jobbet rundt 20 personer i lokalene, og alle hadde bærbare datamaskiner som dermed lett kunne reddes. Tapet begrenser seg til møbler, inventar og teknisk utstyr som skjermer og dockingstasjoner. Samt hans personlige kalkulatorsamling: Rundt hundre HP-kalkulatorer verdt omlag 100 000 kroner, som skal på tv-skjermen i september i Petter Schervens nye program «Tingenes tilstand».

- Brannvesenet var helt vanvittig. "Har dere fått ut alt dere vil ha? " spurte de, og brukte tre, fire mann for å få ut alt. To ganger i året har vi en filmevent, og i år skal halve kinosalen settes av for disse gutta, forteller Freecode-sjefen, som ikke kan få skrytt nok av brannvesenets innsats.

Ved godt mot

Isene har opplevd det verst tenkelige scenario, men kom seg godt gjennom det. De første kundesystemene var oppe igjen allerede 24 timer etter brannen, og de siste nå på søndag, alt ettersom hvilken prioritering (SLA) systemene har.

LES OGSÅ: Thriller-innspurt om Microsoft-standard

- Og det er utrolig hvordan folk har hjulpet oss i denne situasjonen. Nærmere ti kunder har ringt oss og sagt at vi kan være hos dem om vi trenger midlertidige lokaler, sier Isene.

Han er i overraskende godt humør, og ser det positive i brannen.

- Folk går jo på kino for å se slikt. Jeg hopper fra tier'n og i fallskjerm, og gjør en del ekstreme ting, men dette er noe av det mest ekstreme jeg har opplevd, humrer han.

- Helt vanvittig

- Vi får nye lokaler, en innflytningsfest, rydda opp i møblementet og vi har mindre papirer å rote rundt i nå. Det er aldri bare dumt at det brenner i skogen; det skaper god grobunn.

Og Isene skal få det til å gro fort. Allerede i dag, under en uke etter brannen, håper han å signere ny kontrakt på nye lokaler. Han vil sette ny verdensrekord, sier han, og forteller om en voldsom "teamspirit" i etterkant av brannen.

LES OGSÅ: All stans forbudt

- Det er helt vanvittig, folk jobber som gale. En ansatt har jobbet i 38 timer i strekk, jeg er dritstolt av folka jeg leder, skryter Isenes.

Gratis foredrag

De fleste it-bedrifter har i en eller annen grad en plan for hvordan man skal sikre seg mot en katastrofe som en brann. Men de færreste har faktisk opplevd at katastrofen har inntruffet. Også her ser den positive Freecode-sjefen en mulighet. Nå skal han holde foredrag om det som skjedde for å dele sine erfaringer. Gratis, selvfølgelig, i åpen kildekode-ånden.

- Kan du gi oss noen eksempler på hva du har lært?

- Ta forsikringer og slikt alvorlig! De fleste tenker "forsikring har jeg, så det er ikke så mye å tenke på", men ha det som en viktig del av disaster recovery-planen. En annen ting er at ITIL fokuserer mye på hvordan it skal overleve en total kollaps, men it må prioriteres flettet sammen med andre business-relaterte ting. Ellers kommer jeg til å snakke om hvordan man skal håndtere ting i forhold til brannvesenet, og hvordan man er en kunde av brannvesenet, forteller Freecode-sjefen, som ser lyst på framtida.

- Vi skal ikke dvele over dette. Dette skal gå unna.

Les om:

Åpen Kildekode