Vil du adoptere en kodesnutt?

Vil du adoptere en kodesnutt?

Et program for nett-tv basert på åpen kildekode går nye veier for å finansiere egen drift.

Lyst til å adoptere, men ikke helt klar for et menneskebarn ennå? Nå kan du dra en nerdevri og bli mor eller far til ting som «if (self.method == 'GET' and not self.willHandleResponse):».

Miro, et program for åpen nett-tv, er ifølge sine utviklere basert på åpen kildekode, fri for fortjeneste og jobber på minibudsjett.

Organisasjonen bak Miro, Participatory Culture Foundation, har nå merket finanskrisen. Årsaken er at selskapene og stiftelsene som donerte penger går på sparebluss, og dermed blir det mindre på Miro.

Nå har de funnet en ny og innovativ måte å finansiere seg på: Ved å la folk adoptere en linje med kode.

- Hvis nok brukere adopterer linjer med Miro-kode kan vi lage en organiasjon som er finansiert fra bunnen og opp, og ikke avhengig av toppen og ned, skriver selskapet på sin nettside.

Tamagotchi-aktig

For fire amerikanske dollar per måned kan en altså adoptere en av de 46.258 linjene, noe selskapet ser på som en innovativ måte å håndtere finanskrisen på.

Brukeren får en linje kode, et navn og bilde tilknyttet koden samt et sertifikat. Figuren på bildet vil vokse etter hver som tiden går. Tanken er at kodelinjen nærmest skal fungere som en Tamagotchi, for de som husker det konseptet.

- Du vil få en side og widgets som viser koden din med linje. Til og med et lite bilde av din nye kompis, med sitt personlige navn, skriver selskapet.

- Morsom idé

Heidi Arnesen Austlid, direktør i Friprog, synes ideen til Miro er morsom.

- Om de lykkes med dette, som jeg ønsker dem lykke til med, er det kjempegøy, og mange andre vil sikker følge etter, sier hun.

- Tror du man i fremtiden kan bli adoptivpappa til linje 600 i Linux-kjernen?

- Man må ha storbusiness ut av dette for å gjøre det til en ordentlig levevei. Jeg tror ikke adopsjon av kodesnutter er den utløsende faktor, men det er definitivt verdt er forsøk, sier Austlid, og legger til:

- Samtidig tror jeg man må normalisere fri programvare, og da er det ikke sikker adopsjon av kodesnutter er veien å gå. Man må basere seg på noe annet enn frivillighet og idealisme. Adopsjon av kodesnutter høres ut som noe for de spesielt interesserte. Men det er en morsom idé.

Åpen Kildekode