Apeskrik og boing for alle

Apeskrik og boing for alle

MACWORLD NORGE FOR 20 ÅR SIDEN: Høsten 1988 kom Apple med en større systemoppgradering, versjon 6.02, og oppgraderingen ble behørig oversendt til Macworld Norge for vurdering.

En av nyhetene var at apeskrik og andre lyder kunne brukes på alle Mac-er, ikke bare Mac II.

Vi gjengir like godt hele omtalen, slik at hver enkelt får anledning til å vurdere om det er noe fra System 6.02 man savner i dagens Mac OS X:

Slutt på misunnelsen

«Apple er igjen ute med en større system-oppgradering – versjon 6.02 heter den utgaven vi nå har fått til vurdering fra Apple Computer A/S. En av de viktigste forbedringene er at Macintosh-brukere ikke lenger behøver å misunne MS-DOS-brukere muligheten til å lage .bat-filer takket være innføringen av en makro-funksjon.

Blant de øvrige viktige nyhetene er muligheten til å åpne filer direkte fra Finder – dvs. ved å dobbeltklikke på fil-ikonet – selv om programmet som vedkommende fil er laget i, allerede er åpent. Tidligere var man tvunget til å benytte programmets «Åpne/Open»-kommando.

De første som får nyte godt av systemoppgraderingen, er de som kjøper den nye Mac SE med 40 MB harddisk. Med denne og alle andre nye Macintosh’er leveres systemet som standard. Eksisterende Mac-brukere kan kjøpe det nye systemet, bestående av fire disketter og norsk dokumentasjon, for 500 kroner.

Systemoppgraderingen inneholder en rekke små og større endringer og tilføyelser utover det som allerede er nevnt. Formatering av disketter foregår litt annerledes enn før, ved at man blir bedt om å oppgi diskett-navn før i stedet for etter formateringen. Og man får se verifiseringen av formateringen. En annen nyhet er muligheten til å vise et forstørret utsnitt av skjermbildet, angivelig en stor fordel for svaksynte, selv om man med dette mister oversikten over skjermen.

På den mer kuriøse siden kan man fra Kontrollpanelet hente fram et verdenskart der man kan søke på stedsnavn over hele kloden og få fram avstanden i luftlinje fra et egendefinert nullpunkt, f.eks. Oslo. Nye stedsnavn kan legges til med stor grad av nøyaktighet ved å oppgi lengde- og breddegrad.

Lydsystemet er også endret, slik at apeskrik, pling-plong og boing ikke lenger bare er forbeholdt Mac II-brukerne»...