100 dollar-pc på scenen i Oslo

100 dollar-pc på scenen i Oslo

Håkon Wium Lie presenterer One Laptop Per Child under utdelingen av prisen for fri programvare.

Prisen for fri programvare i Norge deles ut torsdag 11. oktober, i en seremoni der One Laptop Per Child-initiativet står svært sentralt. Det er Operas teknologisjef Håkon Wium Lie som vil vise frem den omstridte bærbare pc-en.

Initiativet One Laptop Per Child sprang ut av miljøet rundt MIT Media Lab, med en visjon om at tilgjengeliggjøring av teknologi bygd på åpne standarder og fri programvare skal kunne bidra til bedre utdannelse for barn i fattige land og fremme positiv samfunnsutvikling i vanskeligstilte deler av verden.

Prosjektet har imidlertid fått kritikk for å hindre andre alternativer, og å være for dyrt og for dårlig. Men Intel, tidligere blant kritikerne, valgte til slutt å inngå en avtale med OLPC.

Hittil har OLPC hatt problemer å forhåndsselge nok eksemplarer av sin pc for å nå en kritisk masse. Dette har blant annet ført til at den også vil være til salgs i rike land for å få opp volum.

LES OGSÅ: Dyr 100-dollar-pc

I sitt foredrag ved utdelingen 11. oktober i Oslo vil OLPC-entusiasten Håkon Wium Lie orientere om prosjektet og gi praktiske demonstrasjoner av maskinen som er planlagt fremstilt i millioner av eksemplarer for bruk over hele verden. Dette er en av svært få sjanser til å se maskinen i bruk i vår del av verden.

Computerworld har allerede tatt en titt på OLPC. Se bildene og beskrivelse her.

Torsdag deler NUUG og Høyskolen i Oslo ut prisen for fremme av fri programvare for sjette gang.

Formålet med prisen er å øke oppmerksomheten rundt fri programvare og åpne standarder, og belønne enkeltpersoner eller grupper i Norge som utmerker seg med sin innsats. Prisen går til en person eller en gruppe i Norge som har bidratt til utviklingen av, eller fremmet bruk av Linux, åpen kildekode, fri programvare og åpne standarder.

Årets vert er rektor ved Høgskolen i Oslo, Sissel Østberg, som vil åpne utdelingen.

Juryens leder Conrad Newton vil gi oss innblikk i juryens vurderinger før prisen overrekkes av Håkon Wium Lie til årets vinner.

LES OGSÅ: - OLPC holder ikke mål for Norge

Åpne Standarder