Microsoft vinner - Norge anbefaler OOXML

Microsoft vinner - Norge anbefaler OOXML

Revisjonen av Open XML har gitt resultater. Standard Norge bestemte i dag å anbefale formatet som en ISO-standard.

Microsoft klarte å overbevise komiteen i Standard Norge om at OOXML er en ISO-standardisering verdig. Etter lange diskusjoner fredag kom til slutt Standard Norge at OOXML bør foreslås som en åpen standard.

- Jeg er svært glad for dette! Standard Norge har vist en usedvanlig ryddighet i prosessen. ISO har gjort en kjempejobb som mange i Norge vil dra nytte av i fremtiden, sier en svært glad og utslitt Shahzad Rana til Computerworld.

Møtet, som startet klokken 11 på fredag og skulle vare til klokken 13, trakk ut, særlig på grunn av den massive motstanden blant flere av medlemmene i komiteen. I og med at det ikke var enighet i gruppen, skulle dermed sentrale personer fra Standard Norge og de som hadde vært med til ISO-møtet i Geneve, oppsummere møtet.

Ifølge informasjonssjef Marit Sæter i Standard Norge var disse nøkkelpersonene komiteleder Steve Pepper (selvstendig konsulent), Ivar Jackwitz og Bjørnhild Sæterøy (Standard Norge), Shahzad Rana (Microsoft), Knut Tungland (Statoilhydro) og Erlend Øverby (Hypatia).

Tre tok beslutningen

Til slutt var det kun tre personer fra Standard Norge, frontet av Jackwitz, som tok beslutningen.

- Komiteen kom ikke fram til enighet. Standard Norges avgjørelse har derfor vært vanskelig, men vi mener det er viktig at standarden nå blir tilgjengelig som en åpen internasjonal standard. Dersom dette blir en ISO/IEC-standard, vil den bli forbedret for å imøtekomme brukernes behov på en bedre måte, heter det i begrunnelsen fra Standard Norge.

Flere av komiteens medlemmer mente at de kommentarene som komiteen hadde til OOXML i første runde av ISO-vurderingen, ikke var tatt hensyn til i revisjonen. Dette overbeviste likevel ikke Standard Norge. Rana mener uenigheten dreide seg for mye om ordkløveri.

- Debatten gikk dessverre for mye på syntaktiske problemstillinger, uten å fokusere på arbeidet med løsningene. Ecma brukte ikke de samme ordene som i det norske kommentarene, og det ble kanskje oppfattet av noen som feil, sier Rana.

ISO bestemte i september i fjor å ikke godkjenne OOXML som en åpen standard, men med forbehold om endringer. Disse endringene ble gjort av Ecma, og Standard Norge har i dag vurdert om dette var tilfredsstillende eller ikke i forhold til de kommentarene som ble gitt.

Danmark har snudd i sitt syn og sier ja til OOXML. Det gjør Finland også.

Alle medlemslandene i ISO har fått frist til lørdag med å komme med sine innstillinger. Deretter vil ISO avgjøre om OOXML blir en åpen standard eller ikke.

LES OGSÅ: - Folk er i blokkeringsmodus! | ISO sier nei til OOXML

Åpne Standarder