Oracle dropper Open Office

Oracle dropper Open Office

Overlater videre utvikling av kontorpakken til åpen kildekode-miljøet.

I en noe uventet lansering fredag erklærte Oracle at de ikke lenger ville selge en kommersiell variant av Open Office-verktøysuiten.

Videreutvikling av Open Office blir overlatt helt ut til åpen kildekodemiljøet rundt openoffice.org. Det spekuleres i at dårlig salg av Open Office fra Oracle er grunnen til at giganten ikke fortsetter dette sporet. For et halvt år siden var tonen motsatt. Da ble selskapet beskyldt for å forsøke å låse Open Office for tett til Oracle.

- Vi ser at interessen for gratis personlige produktivitetsverktøy og utviklingen av stadig mer personlig it som et tegn på at OpenOffice.org-prosjektet best kan ledes av en organisasjon som kan konsentrere seg om disse brukerne på ikke-kommersiell basis, sier Edward Screven, sjefsarkitekt i Oracle.

Fortsatt helt for åpen

Screven hevder Oracle vil samarbeide med utviklere innen OpenOffice.org for å støtte videre suksess, og de vil fortsette å støtte åpne dokumentstandarder som Open Document Format (ODF). Oracle skal også støtte andre åpen kildekode-prosjekter til Linux og MySQL.

Forsikringen om det siste er nødvendig. Oracle er under tosidig ild for sitt forhold til åpen kildekode.

På den ene siden er miljøet fornøyd med at Oracle utvikler produkter med åpen kildekode, slik at de berges mot lukking av koden. Eller for den saks skyld: at de berges mot kommersialisering og redusert verdi for entusiastene i miljøet.

På den andre siden har ikke selskapet hatt en helt heldig hånd i å kommunisere strategien de har for åpen kildekode. Skepsisen og mistroen til Oracle er derfor synlig og tydelig.

Noe brukt alternativ

Det framgår ikke av annonseringen om Oracle vil beholde visse elementer, slik som logo og varemerke, trygt på egne hender. Endringen har allerede blitt gjennomført på nett. Allerede fredag var flere lenker fra Oracles sider til deres egen Open Office dødd ut.

Open Office-pakken skal være et billig eller gratis alternativ til enkelte av produktene som Microsoft selger i sin Office-familie. Open Office etterfulgte Sun-produktet Star Office, og ble åpen kildekode i 2001. Ferske tall gir løsningen en markedsandel på rundt fire prosent globalt.

Åpne Standarder