- Religionskrigen mellom Linux og Windows er over

- Religionskrigen mellom Linux og Windows er over

Nytt samarbeid bringer proprietær og åpen programvare sammen. - Om fem år snakker ingen lenger om Linux eller Microsoft, sier Geir Christensen, norgessjef i Novell.

Denne måneden kunngjorde Microsoft at selskapet vurderer å saksøke åpen kildekodemiljøet for det de mener er brudd på 235 patenter. Dette har vekt mye oppsikt og kritikk i open source-miljøet. Men i bakgrunnen jobber Microsoft også for å tilnærme seg store Linux-selskaper, gjennom avtaler med blant annen Novell.

Avtalen, som ble underskrevet i november, kan gi Microsoft en bakdør når den norske staten vurderer åpne standarder for alle dokumenter. Men den vil også gi mange andre aktører en sjanse til å blande proprietære og åpen programvare.

- Da Novell og Microsoft inngikk denne avtalen var det mye fokus på patenter, men dette ble gjort først og fremst fordi kundene krever et bedre samarbeid mellom infrastrukturene, sier Geir Christensen, som er Novells norgessjef.

Virtualisering og patenter

Avtalen går på flere områder. For det første handler det om virtualisering, som gjør det mulig å kjøre Microsoftservere på toppen av Suse Linux, og omvendt. Det skal også være mulig å administrere hverandres systemer, og vil føre til sømløs flyt av dokumenter fra begge verdener til hverandre. Dette vil kunne gjøre Novell til en slags hub mellom Linux og Microsoft.

- Det som gjelder for kundene er at de kan bruke begge systemer ved siden av hverandre, at de ikke behøver å ta et valg "enten...eller" . Dette medfører mye mer fleksibilitet. Brukere er ikke interessert i hvilken plattform de kjører på, så lenge det fungerer som de ønsker sier Christensen.

- Det er et lite element, det å velge mellom åpen kildekode eller proprietær, for de fleste er det uvesentlig. Men små grupper har satt dette veldig i søkelyset, og det har fått mye oppmerksomhet, tilføyer Lars Hovland, salgsdirektør for SUSE Linux i Novell.

Patentavtalen mellom de to selskapene er ikke så dramatisk som noen i Linux-miljøet vil ha det til.

- Det er ikke snakk om at vi ikke kan saksøke Microsoft, eller omvendt! Det handler om at vi har frigjort våre kunder for risikoen å bli saksøkt. Men tidligere var det en klausul vi ga til våre kunder uansett. Så i praksis endrer dette lite for kundene, sier Christensen.

LES OGSÅ: Novell vil ha slutt på patenter

Fanatisme

Christensen mener at det er relativ små gruppe som setter ulikheten mellom de to kodeverdener på spissen.

- Det har vært mye fanatisme, og den har vært viktig for å sette Linux på kartet. Men nå tror jeg den tiden er over. Om fem år er det fullstendig glemt. Da bruker vi heller kreftene på å konkurrere på funksjonalitet, ikke om plattform, sier han.

Selskaper som jobber med open source-produkter har blitt mer voksen, og ser at forretningsprosesser ikke er avhengig av hvilken teknologi du bruker.

- Det du merker de siste 3-4 årene er mer profesjonalisering innenfor open kildekode. Det kommer flere profesjonelle bedrifter. Disse strategiske avtalene er en del av det, sier Christensen.

Dette er en fordel for selskaper som ønsker å tjene penger på Linux, mener Christensen

- Denne integreringen kan kanskje skremme noen av de mindre aktørene, særlig når Microsoft truer med patentsøksmål. Men for andre vil dette samarbeidet åpne nye dører. Dokumentformater kan utveksles på tvers av platform, det gjør det lettere for noen å komme inn i markedet, sier Christensen.

Han mener både open source-miljøet og Microsoft vil få nye utfordringer.

- Dette vil føre til en ny runde med innovasjon på begge sider, sier han.

LES OGSÅ: Microsoft vil ha penger fra Linux-brukere

Anbud for Linux

At den norske regjeringen nå har bestemt seg for åpne standarder vil ifølge Christensen hjelpe Linux stort her i landet. Tidligere har det ikke vært mulig for open source-bedrifter å søke på de fleste offentlige anbud.

- Det som kalles anbud har i praksis stort sett handlet om hvilken Microsoft-leverandør var villig å presse marginene mest. Det har ikke vært anbud på løsninger, men anbud på pris på Microsoft-produkter, sier han.

Christensen kan hisse seg skikkelig opp over denne praksisen som har vært i Norge.

- Det er helt ok å miste en kontrakt fordi du ikke er god nok. Men det er surt å tape fordi du aldri har vært med i spillet. Alt for mange offentlige prosjekter har bokstavelig skrevet: baseres på Microsoft Exchange Server. Nå kan de tilføye "eller lignende". Da har vi en sjanse, sier han.

På grunn av dette har åpen kildekodemiljøet blant annet gått glipp av de største bitene i NAV-kontraktene, men kan komme på banen på mindre kontrakter. Rikshospitalet bruker Novells løsninger for identitetshåndtering.

- VI har fått meget gode tilbakemeldinger, selv om vi bare har en liten del av den gigantiske serverparken, sier Hovland.

- Offentlige Norge har endelig begynt med å bruke sin markedsmakt for å få frem åpen alternativer. Det vil endre markedet konkurransemessig, sier Christensen.

LES OGSÅ: Virtualisering: Ja takk, begge deler

Åpne Standarder