Spania og Frankrike mest åpne

EU jobber for digital åpenhet. Så langt har Spania ledertrøya, mens Sverige er dårligst i klassen.

Publisert Sist oppdatert

Den Europeiske Union har brukt åpne systemer siden 90-tallet, men giret opp arbeidet da kommisjonen selv ble aktiv i år 2000. Siste undersøkelse som ble gjort blant EU-land, var i 2005. Av 13 spurte land var omtrent halvparten aktive brukere av åpne systemer.

Det foreligger ingen ferskere undersøkelse, men på Goopen i går kunne Szabolcs Szekacs fra EU fortelle omtrent hvordan ståa er der ute i verden.

- Frankrike og Spania er flinkest, sier han.

- Og Spania leder.

Spania tung på Linux

Under sliden «Spania lives it» kan han fortelle at landet blant annet utvikler egne regionale Linux-distroer.

  • Distroen Linex er for eksempel utviklet av Extramadura og installert på 70.000 skole-pcer, samt brukt av 200.000 skoleelever.
  • Guadalinex fra Andalusia-regionen finnes på 300.000 skole-pcer, bilbioteker og informasjonssenter.
  • Linkat er utviklet av utdanningsmyndighetene i Katalonia.
  • Madrid har Max-distroen installert på 60.000 skole-pc-er og den brukes av rundt én million studenter.
  • Norske charterturisters yndling Kanariøyene bruker Meduxa på rundt 35.000 skole-pcer

I tillegg bruker Offentlighetsdepartementet 1375 servere med åpen kildekode, og justisdepartementet bruker 800. En åpen kildekodeplattform for elektroniske offentlige tjenester, Pistalocal+, kjører på rundt 2500 rådhus omkring i Spania.

I Frankrike bruker politiet Ubuntu på 70.000 klienter. Hele Marseille bruker OpenOffice.org, og 577 brukere i det franske parlamentet gjør det samme. I 2007 delte Paris ut minnepinner med programvare basert på åpen kildekode.

Russland mot massiv åpenhet

I land som Tyskland, Belgia og Nederland, går prosessen langsomt, men i München har byrådet brukt åpen kildekode på 12.000 klienter siden 2001. Deretter følger Danmark, Finland, Italia, Litauen og Storbritannia som bruker åpen kildekode på enkelte skoler, men det er i veldig liten skala sammenlignet med våre russiske naboer, der tusenvis av skoler fikk åpen kildekode på klientene i 2008. De øvrige skolene i Russland skal få det samme i år.

De som ligger enda dårligere an er Estland, Hellas, Irland, Portual, Romania, Slovakia og Sverige.

Bulgaria og Malta ser ut til å ha stagnert, mens Slovenia har åpen kildekode på én pc på et eldresenter.

EU har flere incentiver for å øke bruken av åpne systemer blant medlemslandene. Blant annet finnes Osor.eu, EUs variant av delingsbazaren.no. Her deles frie programmer ment for offentlig administrasjon.