Åpner for internettvalg i 2011

Åpner for internettvalg i 2011

Regjeringen ønsker å øke den yngre generasjons valgdeltakelse ved hjelp av internettvalg, men testingen kommer ikke i gang før 2011.

Ifølge et NRK-intervju med politisk rådgiver i departementet, Geir Pollestad (Sp), har han lovet at personlige datamaskiner skal kunne tas i bruk til å stemme ved neste kommunevalg i 2011. På spørsmål fra Computerworld er uttalelsene noe modererte.

- Det var nok litt spissformulert fra NRKs side. Men det vi har sagt er at elektronisk valg er fremtiden og at vi tror folk er interessert i å stemme på denne måten, svarer han til ukens papirutgave av Computerworld.

LES OGSÅ: Litauen planlegger e-valg

To kriterier må oppfylles for at et slikt valg kan gjennomføres. For det første må det utarbeides en teknisk løsning som folk har tillit til. Det er i dag ekstremt stor tiltro til valgsystemet i Norge, så dette er derfor viktig, mener Pollestad. For det andre må valget kunne garanteres å være hemmelig. Det siste blir spesielt vanskelig.

Pollestad tror muligheten kan by seg ved neste kommunevalg.

- Det er uaktuelt for stortingsvalget i 2009. Dette fordi feil i én valgkrets kan virke inn på hele valget. Så dersom vi skal teste ut dette, bør det være i forbindelse med et kommunevalg. Dermed blir første muligheten i 2011.

Også Valgforsker Bjarne Kristiansen ved TNS Gallup er overbevist om at internettvalg er løsningen for å få studenter og ungdom til å benytte seg av stemmeretten.

- Enhver lettelse i stemmeavgivning vil trolig bidra til å øke deltagelsen. Dette gjelder spesielt for studenter som ikke har tilhørighet til spesifikke kommuner, sier han til Computerworld.

Eks-politiker Paul Chaffey (SV) hevder derimot at det må sterkere lut til enn nye valgordninger for å få den yngre generasjon på banen.

- Det er først og fremst politikernes skyld at det ikke er spennende med valg. Primært bør man lete etter forklaringer i selve politikken. Det er ikke ungdommens skyld.

Dette er en nedkortet versjon av artikkelen som er publisert i ukens papirutgave av Computerworld. Skaff deg et prøveabonnement her.