Åpnere konkurranse kan styrke Microsoft

Åpnere konkurranse kan styrke Microsoft

Beslutningen om å gjøre Office-formatene åpne kan paradoksalt nok gjøre teknologiganten enda sterkere enn før.

Peter Hidas i analyseselskapet Gartner Group skrev i en kommentar i Computerworld nylig at det nye, åpne formatet OpenDocument kan få enorm betydning.

Bakgrunnen var at offentlig sektor flere steder har valgt bort programvarepakkeen Microsofts Office, fordi dataformatene er proprietære. Det er gjort mange politiske beslutninger om å gå for åpne standarder, blant annet i den amerikanske delstaten Massachusets, i EU og i Norge.

Det kom derfor som en overraskelse på mange da det i går ble kjent at Microsoft vil innlevere sine formater til standardiseringsorganet ISO, med sikte på å ha offenltig godkjente standarder klare til neste versjon av Office.

Offentlig press

Selv om Microsoft også tidligere har sagt at OpenXML skulle bli en åpen standard, er det få som virkelig har trodd det, mener Peter Hidas.

- Dette er veldig smart av Microsoft og viser at markedet virker. Det er viktige  kunder i offentlig sektor som har presset fram denne beslutningen, sier Hidas til computerworld.no.

Det er ingen rettssaker som har presset fram denne beslutningen, men fornuftige krav fra kjøperne, mener Knut Yrvin i Skolelinux.

- Det viser at når myndighetene begyner å stille krav om leverandørstandarder, som er helt vanlig i alle andre bransjer, sier Yrvin til computerworld.no.

Mer business

Mange store offentlige kunder kan nemlig nå skrinlegge en overgang til konkurrende formater, men heller bare oppgradere til neste Office og samtidig tilfredsttille kravene om åpne formater.

- De har helt klart tatt et viktig stikk i kampen mot OpenOffice og Open Document. Microsoft får neppe mindre business av dette, men heller mer, sier Hidas.

Knut Yrvin i Skolelinux tilhører dem som helst hadde sett at Microsoft tok i bruk OpenDocument. Han er likevel positiv til at Office åpnes, forutsatt en nøytral kvalitetssikring.

- Hvis de får fulgt opp politikken, er det et klart signal om at EU og Massachusets har hatt større innflytelse enn de har vært klar over. Dersom kvalitetssikringen blir sikret gjennom et uavhengig organ, vil det gjøre det helt klart enklere for andre aktører å slippe til, sier Yrvin.

Skeptisk

Yrtvin minner om at det i dag ikke er noen andre kontorprogrammer som har dette XML-formatet, og at det derfor uansett kan tvinge fram en dyr oppgradering av brukerutstyr. Han er også skeptisk til at de programvarekjempen virkelig vil følge de politiske retningslinjene fra blant andre EU.

- Mange har etterlyst at de skal ha en åpen standard med ikke-diskriminerende avtalevilkår. EU er opptatt av at det offentlige skal ivareta grunnlegggende dokumenter gjennom en prosess hvor alle kan delta. Det er ikke sikkert at dette grepet fra MS er godt nok for det som er forventet av offentlige kunder.

- Men hva hvis det virkelig er bra nok, da?

- Da vil det være en stor gevinst for alle, og mange vil gå i denne retningen. Vi vil få en reell priskonkurranse på kontorprogrammer, litt på samme måte som vi etter hvert har fått det på nettlesermarkedet.