Velkommen til app-økonomien

APPER: IOS leder an i app-økonomien. (Foto: Apple)

App-utvikling skaper millioner av jobber

Apple kan melde om App Store-rekord i romjulen, og gjennom app-butikkenes livsløp har Apple til nå utbetalt over 350 milliarder kroner til utviklere - også noen i Norge.

Apples utbetalinger til app-utviklere har skapt millioner av arbeidsplasser verden over.

App Store-suksessen har bidratt til å skape eller støtte opp om 1,9 millioner arbeidsplasser i USA, ifølge en pressemelding fra Apple. Tallet varierer riktignok noe i forskjellige analyser og studier.

Analytiker Michael Mandel hos Progressive Policy Institute (PPI) har nå lagt ut en rapport der han fastslår at app-økonomien i USA ved utgangen av desember ga jobb til rundt 1,66 millioner arbeidstakere.

Mer enn 1,4 millioner av disse arbeidsplassene gjelder app-utviklere, programmerere og entreprenører som står bak apper for IOS-plattformen, samt ikke-IT-relaterte jobber direkte tilknyttet app-økonomien.

Dette innebærer at IOS-utviklere står for 87 prosent av alle årsverk i den samlede app-økonomien i USA.

Til sammenligning står utviklingen av Android-apper for 70 prosent av jobbene, Blackberry for seks prosent og Windows Phone/Windows Mobile for tre prosent. Summen overstiger 100 prosent fordi mange app-utviklere jobber på flere plattformer samtidig.

Arbeidsmarkedsrevolusjon

Dr. Mandel fastslår at ingen annen oppfinnelse i historien har hatt større effekt på verdensøkonomien og arbeidsmarkedet på så kort tid som mobiltelefonen, og spesielt kombinasjonen av IOS og App Store.

Tidligere har Apple meldt at utviklingen av IOS-apper har skapt 1,2 millioner jobber i Europa og 1,4 millioner arbeidsplasser i Kina.

I sin rapport konkluderer for øvrig Mandel med at Tingenes Internett-utvikling vil føre til en ny eksplosjon i tallet på relaterte jobber.

Apple har flere programvarebutikker på internett: App Store for IOS-apper, altså til Iphone, Ipad og Ipod Touch, Mac App Store for Mac-programvare og nå også en ny app-butikk for nye Apple TV.

App Store kom på lufta i 2008, året etter Iphone-lanseringen, som en utvidelse av Apples musikk- og filmbutikk på nettet, Itunes Store. 

1/3 det siste året

Samlet sett har Apple utbetalt nesten 40 milliarder dollar til utviklere siden oppstart for sju år siden. Det tilsvarer over 350 milliarder norske kroner - noe som omtrent er det samme som de budsjetterte oljeinntektene for den norske staten for året 2015.

Rundt en tredjedel av beløpet ble utbetalt bare i løpet av det siste årer.

Favoritt-kategoriene er spill, underholdning og sosiale nettverk. 

Mac

Vi tar med at Mac-butikken nettopp har fylt fem år. Den ble opprettet i 2011.

Mac-butikken har en noe mer broget historie enn butikken for IOS-apper. Apple er blitt beskyldt for å neglisjere Mac-delen. For en stund siden lot selskapet et viktig sertifikat gå ut på dato, noe som førte til at man ikke kunne laste ned fra App Store. Flere utviklere har trukket sine apper fra App Store, om enn av ulike grunner. 

Apple har imidlertid nylig omorganisert ledelsen slik at app-butikkene nå ligger under Phil Schillers domene - en mann som også har ansvaret for selskapets globale markedsføring. Det er grunn til å tro at det vil resultere i en ny giv i 2016.

Rekord-jul

Apple har for øvrig lagt en rekord-jul bak seg med nye rekorder for app-butikkene sine.

I de siste to ukene frem til 3. januar brukte Apple-kundene over 1,1 milliarder dollar på app-kjøp både i app-butikken og i appene selv. Nesten 10 milliarder norske kroner, altså.

På datoen 1. januar 2016 kunne Apple notere seg rekord med en dagsomsetning på over 144 millioner dollar (nesten 1,3 milliarder kroner).

Gode nyheter for Apple, som likefullt måtte notere seg et kalenderår med negativ børstrend.

Via Apple

Les om:

app