Apple anklages for villedende markedsføring

Apple anklages for villedende markedsføring

Australske forbrukermyndigheter raser over 4G-merking av nye iPad.

Apple er i hardt vær over 4G i nye iPad, eller snarere mangelen på 4G.

I flere land, nå også i Norge, har Forbrukerombudet og tilsvarende tilsyn begynt å se på saken.

Kort tid etter lanseringen i begynnelsen av mars ble det kjent at nye iPad bare ville støtte 4G LTE-nett i Nord-Amerika. Dette fordi det brukes ulike frekvenser for 4G verden rundt, og Apples nye nettbrett støtter kun de som brukes i USA og Canada.

Apple har imidlertid ikke fjernet 4G-referansene på sine nettsider i de landene som ikke bruker de gjeldende LTE-frekvensene. Dette har skapt reaksjoner.

Tilbyr pengene tilbake

The Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), Australias svar på Forbrukerombudet, er blant dem som ikke liker at Apple kaller sitt nyeste nettbrett for «iPad with WiFi + 4G», skriver Macworld Sverige.

ACCC har dermed dratt Apple inn for retten. Ettersom støtte for 4G bare fungerer i Nord-Amerika, anser ACCC at Apple driver med falsk markedføring. ACCC har krevd at navnet endres og at kunder som har kjøpt det nye nettbrettet i tro om at den skal fungere med 4G, skal få pengene tilbake, ifølge News.com.au.

Klagen ser ut til å hjulpet, i hvert fall delvis. Ifølge ABC News tilbyr Apple nå refusjoner til australske kunder som føler seg lurt. Selskapet sier de også vil publisere en avklaring som sier at produktet støtter raske mobile nettverk, men ikke er kompatibel med 4G.

Hva gjelder merking ser ACCC foreløpig ikke ut til å ha fått gjennomslag. Et forslag om å sette klistremerker over 4G-referansen på produktesken har enn så lenge blitt avvist.

Vil det samme skje i Norge?

På norske Apple Store er det også mulig å tolke det sånn at toppmodellen med mobilt bredbånd har støtte for 4G. Ifølge ITavisen holder det norske Forbrukerombudet på å undersøke saken, men de har foreløpig ikke kommet med noen endelig konklusjon som i Australia.

I Danmark krever Forbrugerrådet på sin side at Apple endrer alle 4G-relaterte henvisninger fra både nettsider og nettbrett, ifølge Mobilsiden.dk. Å kun fjerne dem fra nettsidene er ikke nok, ifølge danskene.

Apples nye iPad støtter for øvrig raskere surfing over mobilnettet via de raske 3G-hastighetene HSPA+ og DC-HSDPA. Dette i tillegg til 4G i USA og Canada.