Apple beskyldes for prisjuks

Apple beskyldes for prisjuks

Firmaet skal drive med skitne triks for å presse ned prisene.

Apple er en av de største oppkjøperne av Flash-hukommelseschips og dermed har selskapet en enorm innflytelse på markedet. I det siste kvartalet alene har Apple solgt nesten 20 millioner Ipods og Iphones, som alle inneholder flere Flash-chips. Den første Iphonen hadde 4 GB Flash-hukommelse. Nå selges Iphone 3GS med 16 og 32 GB Flash. Nå anklages selskapet for å manipulere prisene og snyte partnerne sine.

Ifølge CRN er det anonyme kilder i industrien som fremsetter de alvorlige anklagene i avisa Korea Times. Påstanden er at Apple har bestilt flere brikker fra produsentene enn firmaet rent faktisk kan benytte seg av. Det har skapt et forvrengt bilde av tilbud og etterspørsel og har ført til et kunstig fall i prisene. Apple skal så ha ventet til prisene har sunket, for så å kjøpe opp brikker i langt mindre kvanta enn den opprinnelige bestillingen.

Selv Samsung, verdens største produsent av Flash, og Hynix, nummer tre på verdensmarkedet, er tilsynelatende maktesløse overfor giganten. Produsentene ender opp med store lagre av minnebrikker som de er tvunget til å selge til billig. En kilde i industrien sier til Korea Times at Apples fremgangsmåte er "absurd".

Analysefirmaet Isuppli mener at den gjennomsnittlige mengden med Flash-hukommelse i alle solgte mobiltelefoner vil stige fra 1 GB i 2008 til 5,8 GB i 2013.