- Apple bryter opphavsretten

- Apple bryter opphavsretten

Taiwansk selskap hevder å ha eid Ipad-navnet siden 2000.

Apple har blitt anklaget for krenkelse av opphavsrett av det taiwanske selskapet Proview, skriver AFP. Det er kun en måned siden Ipad først ble gjort tilgjengelig i Kina, og nå hevder skjermprodusenten å eie opphavsretten til produktnavnet i Midtens rike.

Ifølge Beijing News skal selskapet nemlig ha registrert Ipad-navnet som et merkenavn allerede i januar 2000, og nå forlanger selskapet at Apple skal bytte navn på den populære tabletmaskinen. Hvis ikke truer Proview med å be myndighetene om hjelp til å fysisk fjerne alle Ipadene som er for salg i landet.

Verdt 4,7 milliarder

De to selskapene har tidligere hatt diskusjoner rundt navneproblemet, og Apple skal ha uttrykt et ønske om å kjøpe opp rettighetene til navnet. Disse samtalene har likevel ikke ført frem, sannsynligvis fordi Proview selv har taksert Ipad-navnet til å være verdt 800 millioner dollar - eller nærmere 4,7 milliarder kroner.

Apple har også forsøkt å hindre Proview i å selge navnet videre, og forlangte under et rettsmøte i mai at selskapet ikke skal kunne selge navnet til en tredjepart.

Satser i Kina

Konfliktene samenfaller med Apples sterke satsing i Kina, som så langt blant annet har resultert i fire Applebutikker og lanseringen av App Store på forenklet kinesisk. Apples interesse for landet er berettiget, siden Kina i dag utgjør verdens største mobilmarked. Selskapet satser nå på at det vil finnes 25 Applebutikker i landet innen utgangen av 2011.