Apple har solgt ti milliarder låter

Apple har solgt ti milliarder låter

Historisk milepæl for iTunes Store.

Apples iTunes Store nådde en historisk milepæl onsdag kveld da den rundet 10 milliarder nedlastede sanger.

10 millarders-grensen ble sprengt cirka seks år og ti måneder etter at musikkbutikken først åpnet i USA. Den gangen het den iTunes Music Store og hadde, som navnet tilsier, bare musikk å tilby. Etter hvert har Apple fylt på med filmer, tv-serier, lydbøker og podcaster.

De siste to årene har også programbutikken for iPhone og iPod touch, App Store, vært en viktig avdeling på iTunes Store.

For å feire milepælen delte Apple ut iTunes-gavekort på 10 000 dollar til en foreløpig ukjent person som lastet ned låt nummer ti milliard.

Pop er pop

Den mest nedlastede sangen på iTunes Store noensinne er I Gotta Feeling av Black Eyed Peas, ifølge Apple. Blant topp 5 finnes også Lady Gaga, Jason Mraz og Coldplay. Kommersiell listepop, altså.

Med iPod og iTunes har Apple revolusjonert musikkindustrien. iTunes Store er USAs største online musikkbutikk, og i bare forrige kvartal var fortjenesten på 520 millioner dollar (over tre milliarder kroner), ifølge Piper Jaffray-analytiker Gene Munster, skriver Fortune.

Det tok tre år for iTunes Store å komme opp til tre millioner solgte låter, men siden den gang har veksten vært eksponensiell. Salget tok seg virkelig opp da Apple i begynnelsen av 2009 fikk plateselskapene til å droppe kravet om kopibeskyttelse på musikken.

Den historiske milepælen ble for øvrig nådd samme dag som Apple-sjef Steve Jobs fylte 55 år. Tilfeldig?