Google Maps i ny design

MATERIAL DESIGN: Google Maps for iOS versjon 4 viser økende grad av likhet mellom iOS og Android.

Google Maps i ny design

Det nærmeste du kommer Material Design på iOS.

For litt siden oppdaterte Google sin kart-applikasjon Google Maps for iOS til versjon 4.

Med på lasset kom Googles nye design-språk, Material Design. Material Design er også oppskriften bak Googles nyeste operativsystem for mobile enheter, Android Lollipop.

Likhetstrekk mellom Android og iOS

Og det interessante er de mange likhetstrekk som er kommet mellom Android- og iOS-plattformene.

Har man blitt bortskjemt med den supersmoothe scrollingen på en iPhone, kan man fort bli skuffet på annen maskinvare, men det grafiske aspektet er lett gjenkjennelig for begge.

Da tenker vi ikke minst på de bakenforliggende mekanismene. Flatt, grafisk design er en opplagt likhet, og det samme er ideen om en form for romlig organisering for innhold som er ment å skape visuell kontinuitet.

Det samme gjelder bevegelse - det er bruker-initiert bevegelse som skaper gjenkjennelse, og ikke tilfeldige animasjoner.

God brukeropplevelse

Men det viktigste er nok likevel den gode brukeropplevelsen som Google har hatt i fokus da de utviklet denne versjonen av Google Maps. Lettlest og intuitiv, grafisk tydelig og med mange fine funksjoner.

Nytt er blant annet terrengkart, noe mange har savnet - selv om det ikke akkurat er fullgode turkart som vises.

Kart kan lastes ned for offline-navigasjon, men dette krever pålogging med en Google-konto. Og det gjør, ikke overraskende, mange av funksjonene slik som lagring av stedsfavoritter og så videre.

Google Maps glir sømløst mellom 2D-kartvisning på oversiktsnivå til 3D-modus tettere på. Du kan selvfølgelig bytte til satellitt-visning også, og på bakken kan du komme ned til StreetView med mulighet for sfærisk bevegelsesnavigasjon rundt et standpunkt der bildmateriale er tilgjengelig.

Fullgod navigasjon

Å kalle Google Maps for en kart-app er å ikke yte full respekt, for det er en fullgod navigasjons-løsning også.

Dette gjelder såvel bil som sykkel og til fots, og der slik informasjon er tilgjengelig er også trafikkbilde tilgjengelig for avlesning. Og i strøk der det er tilgang til ruteinformasjon fra kollektivtrafikken, kan man fint planlegge reisen sin med bane, trikk og buss.

Noen funksjoner vil du ikke kunne benytte deg av her til lands, som bordreservasjon på restauranter.

Det finnes også en Uber-knapp der denne bil-tjenesten finnes. Dette kan jo komme til nytte andre steder.

 Så Google Maps 4 er det nærmeste du kommer Android på en iOS-enhet, og det på en fin måte med sitt kraftfulle ytre der iOS er en anelse mer subtil.

Google Maps er fremdeles gratis.

Via Google-bloggen LatLong.

Mer om Material Design her.

Mer om Android Lollipop her.

Google Maps 4 på AppStore her.

Les om:

Apple iOS