Apple må betale Nokia

Apple må betale Nokia

Inngår forlik i patentstrid om iPhone og iPad.

Den nesten to år lange patentstriden mellom Apple og Nokia ser ut til å være over.

I en pressemelding skriver Nokia at selskapet har inngått en avtale med Apple som innebærer at sistnenvte må betale en engangssum til den finske mobilprodusenten, og deretter løpende royalties. De øvrige økonomiske detaljene i avtalen er ikke kjent, skriver IDG News.

- Vi er veldig fornøyde med at Apple føyer seg inn i rekken av selskaper som lisensierer Nokias patentportefølje, sier Nokia-sjef Stephen Elop.

Katt og mus

De to selskapene har vært i patentstrid siden oktober 2009, da Nokia saksøkte Apple for brudd på patentregelverket. Nokia hevdet at iPhone brøt ti ulike patenter som hadde å gjøre med standardene for gsm, umts og wlan.

- Patentene gjelder trådløs overføring av data, stemmekoding, sikkerhet og kryptering på alle Apples iPhone-modeller siden iPhone ble lansert i 2007, hevdet Nokia den gang.

Apple gikk så til motsøksmål, og mente Nokia hadde kopiert både grunnidéen og grunnteknologien i iPhone. Nokia svarte med nytt søksmål igjen og hevdet at Apple krenket Nokia-patenter i nærmest alle sine mobiltelefoner, bærbare musikkspillere, nettbrett og datamaskiner.

Retten i USA satte søksmålene på hold i mars 2010 i påvente av en avgjørelse fra U.S. International Trade Commission, skriver Cnet.

Inngår forlik

Avtalen som nå er undertegnet er resultatet av et forlik i alle patentsaker mellom selskapene. Apple-talsmann Alan Hely sier at selskapet er fornøyde med at disputten med Nokia nå er over.

- Apple og Nokia har blitt enige om å trekke tilbake alle våre nåværende søksmål og lisensiere noen av hverandres patenter, men ikke majoriteten av innovasjonene som utgjør iPhone, sier Hely ifølge IDG News.