Apple med uviss fremtid uten Jobs

Apple med uviss fremtid uten Jobs

Ifølge analytikere burde Apple klare seg i minst to år uten Steve Jobs. Etter det er selskapets fremtid mer usikker.

I går kom Steve Jobs med sjokkmeldingen om at han sykemelder seg på ubestemt tid. Apple-sjefen opplyste at han fortsatt kommer til å være administrerende direktør for Apple og også delaktig i selskapets større beslutninger. Den daglige driften er det imidlertid driftsdirektør Tim Cook som vil stå for.

Det er tredje gangen Steve Jobs sykemelder seg fra Apple. I 2004 tok Tim Cook over roret i to måneder da Steve Jobs gjennomgikk en operasjon for kreft i bukspyttkjertelen. I 2009 var Jobs sykemeldt i et halvt år da han gjennomgikk en levertransplantasjon. Også da hadde Tim Cook hovedansvaret for selskapet.

Hverken Apple eller Steve Jobs har oppgitt årsaken til hans nåværende sykemelding. Permisjonen har imidlertid reist mange spørsmål hos både kunder, investorer, samarbeidspartnere og ansatte.

Steve Jobs fyller 56 i februar og det er fullt mulig at han nå trekker seg tilbake fra Apple for godt. En administrerende direktørs fravær er alltid en bekymring for et selskap, men i Apples tilfelle er det litt spesielt med tanke på Steve Jobs sterke innblanding i selskapets produkter og visjon.

- Må finne en god nok erstatter

- Steve Jobs er viktigere for Apples suksess enn de fleste andre sjefer er for sine selskap, sier Roger Kay ved analyseselskapet Endpoint Technologies Associates.

Roger Kay mener Apple burde klare seg uten Steve Jobs' innblanding i minst to år. Etter det kan det bli problemer om ikke selskapet finner en erstatter som har samme egenskaper og visjoner, mener han.

- Uten Steve Jobs ved roret vet vi ikke om Apple kommer til å kunne fortsatt være fremgangsrikt. Akkurat nå har vi så mange spørsmål, men vi har ingen svar. Vi befinner oss på ukjent territorium akkurat nå, sier den uavhengige analytikeren Jeff Kagan.

Apple har tidligere blitt kritisert for sitt hemmelighetskremmeri rundt Steve Jobs' helsetilstand, særlig for å ikke ha opplyst om levertransplantasjonen Apple-sjefen gjennomgikk i 2009.

Apples aksjeverdi nådde fredag en toppnotering på 348,48 dollar per aksje. Den amerikanske aksjebørsen var stengt mandag på grunn av helligdag, så effekten av Steve Jobs sykepermisjon kommer ikke til å vises før børsen åpner igjen tirsdag.

Apples driftsdirektør Tim Cook har tidligere vist at han er fullt kapabel til å styre selskapet, til tross for at han kanskje ikke er like karismatisk som Steve Jobs. Sjefsdesigner Jonathan Ive og markedssjef Phil Schiller er også to viktige elementer i Apples suksess de senere årene. Les amerikanske Macworlds kommentar om hvorfor Apple kommer til å overleve også etter Steve Jobs' tid.

Macworld.se/IDG News