Apple mot Apple

Du finner ikke Beatles-låter på Itunes. Det kunne jo se ut som de var gitt ut på et plateselskap eid av Steve Jobs.

Onsdag er det klart for tredje runde i rettstriden mellom Apple Corps og Apple Computer.

I den ene enden: popmusikkens aller største helter. I den andre: skaperne av dette tiårets største musikkteknologiske konsumentprodukt. I midten: et halvspist eple.

Saksøkerne i Apple Corps hevder at Itunes/Ipod representerer et brudd på et forlik fra 1989, da Apple Computer måtte betale britene 26 millioner dollar for å beholde retten til varemerket, mot å love å holde seg unna musikkbransjen.

Erstatningsssummene for det angivelige bruddet kan beløpe seg til flere hundre millioner kroner, skriver Times Online.

Musikk eller ei?

Apple Corps mener, naturlig nok, at Apple Computer slett ikke har greid å holde seg unna musikkbransjen.

Da the Beatles i 1968 tok i bruk bildet av et Granny Smith-eple som logo for Apple Records, var logoen på b-siden et bilde av et halv, pent oppskåret eple, ikke ulikt logoen til Apple Computer. Apple Records eier fortsatt lisensen til Beatles-klassikere som "White Album" (som ironisk nok har ganske Ipod-lik design, eller omvendt.. red.anm) og "Abbey Road".

Den første søksmålet mot Steve Jobs og Apple Computer kom allerede i 1981 da selskapet var fem år gammelt. Forliket den gangen kostet Apple Computer 81.000 dollar, og et løfte om armlengdes avstand til musikkindustrien.

- Bare dataoverføring

Men den gangen fikk Apple lov til å levere "varer og tjenester brukt til å reprodusere, spille eller på andre måter levere slikt innhold". Og her står, eh.. stridens eple.

Avtalen fra 1989 gjaldt fysiske medier. Apple Computer vil hevde at de bare driver med dataoverføring, selv med en milliard sanger solgt på Itunes.

Ingen av eiere av Apple Corps - Sir Paul Mc Catrney, Ringo Starr, Yoko Ono og Olivia Harrison - vil følge rettssaken. Den mest kjente personen som stiller som vinte er trolig Neil Aspinall, daglig leder og Beatles' turnémanagaer. For Apple Computer stiller Eddy Cue, leder for internett-tjenester, skriver Times Online.