Apple oppdaterer Final Cut Pro X

Apple oppdaterer Final Cut Pro X

Final Cut Pro X oppdatert med flere etterspurte funksjoner.

Det var i juni i år at Apple lanserte Final Cut Pro X. Ettersom videoredigerings-programmet kom med mange dramatiske endringer sammenlignet med tidligere versjoner, ble selskapet møtt med sviende kritikk.

- For likt iMovie

Spesielt de proffe videoredigererne var skeptiske, særlig fordi programmet manglet en del viktige funksjoner. Et helt nytt grensesnitt med nyutviklet tidslinje ble det også rynket på nesen av.

Enkelte av kritikerne gikk så langt som til å hevde at proffprogrammet Final Cut Pro var blitt redusert til noe à la Apples forbruker-videoprogram iMovie - noen har litt sarkastisk omdøpt Final Cut Pro X til «iMovie Pro». Andre har kalt programmet «en bil uten ratt».

Apple svarte på en rekke av ankepunktene folk hadde mot programet kort tid etter lanseringen, men påpekte at det aldri var intensjonen å videreføre alle funksjonene fra forrige versjon. Men da selskapet gjorde forgjengeren Final Cut Studio tilgjengelig for salg igjen for noen uker siden, tolket flere dette som et tegn på at lanseringen av Final Cut Pro X ikke var spesielt vellykket.

Med oppdateringen av Final Cut Pro X til versjon 10.0.1 håper Apple antagelig nå å dempe mye av kritikken, og blidgjøre en viktig - og stor - kundegruppe.

- Proffene er kritiske til Apple, og det er kunder vi ikke ønsker å miste, sier Richard Townhill, sjef for Apples markedsavdeling for proff-video, i en samtale med Macworld USA.

XML-støtte

Den aller viktigste nyheten i Final Cut Pro X 10.0.1 er støtte for XML. Mangelen på dette i den første utgaven var et av de største ankepunktene da programmet ble lansert. XML-støtten betyr at brukerne endelig kan ta XML-formaterte prosjekter fra Final Cut Pro 7 eller andre tredjepartsprogrammer og redigere dem i Final Cut Pro X.

Versjon 10.0.1 kommer også med en intelligent eksportfunksjon i form av en ny Roles-funksjon. Roles er metadata i tekstformat som viser hva slags "rolle" de enklte klippene spiller i filmen - standard-rollene i programmet er video, tittel, dialog, musikk og effekter. Hensikten er å gjøre slutt på tungrodd administrering av tidslinjene og å gjøre det lettere å eksportere bestemte typer klipp. Ved å bruke dette systemet kan redigerere eksportere lyd, video og grafikk ved å tagge elementene. Under redigering kan man for eksempel kjapt "skru av" alle klipp som er tildelt rollen "dialog" for å kunne høre bakgrunnsmusikken uten forstyrrende tale.

Programmet har også fått Xsan-integrasjon, som gjør det mulig for redigerere å jobbe med de samme filene, hendelsene og prosjektene fra ulike steder. Xsan er Apples varemerke på nettverksbaserte lagringsløsninger med RAID-disker koblet opp med fiberkabel og er myntet på kravstore brukere som som ønsker rask lagringssammenslåing. Slike løsninger brukes i it-datasentre og i etterproduksjon av video og arbeidsstrømmer i tunge video- og fjernsynsmiljøer.

Eksportering av filer skal dessuten gå raskere, ettersom grafikkprosessoren (GPU-en) nå tas i bruk til denne oppgaven. Apple har i tillegg lansert et nytt utviklerverktøy som kameraprodusenter kan bruke for å lage tilleggsprogrammer for å gjøre sine nyeste kameraer kompatible med FCPX.

Oppdateringen kommer også med en rekke feilrettinger, et nytt videotema kalt Tribute, samt støtte for fullskjerm i Lion.

Prøv programmet gratis i 30 dager

I tillegg til de nye funksjonene, har Apple gjort det mulig å laste ned en 30-dagers prøveversjon av Final Cut Pro X. Videoredigeringsprogrammet koster 2100 kroner i Mac App Store (tilgjengelig her), og ved lansering klagde flere over at det ikke var mulig å teste programmet før man gikk til innkjøp.

Andre etterspurte funksjoner, deriblant flerkamera-redigering og mulighet til å se videoopptakene på en ekstern, profesjonell fjernsynsmonitor, sies å dukke opp i 2012, skriver amerikanske Macworld.

Til slutt må det nevnes at Apple også har sluppet Compressor 4.0.1 og ProApps QuickTime Codecs 1.0.1. Sistnevnte oppdatering gir QuickTime-baserte applikasjoner støtte for følgende kodeker: Apple Intermediate Codec, Apple ProRes, AVC-Intra, DVCPRO HD, HDV, XDCAM HD / EX / HD422, MPEG IMX og Uncompressed 4:2:2.

Oppgraderingen medfører en nedlasting fra Mac App Store på over 1,4 gigabyte, så det er kjekt å være tilknyttet en rask bredbåndslinje når man foretar oppgraderingen.