Apple saksøkt for prisfiksing på e-bøker

Apple saksøkt for prisfiksing på e-bøker

Amerikanske myndigheter mener selskapet har drevet ulovlig prissamarbeid med flere forlag.

Det amerikanske justisdepartementet levert i dag inn et søksmål mot Apple og flere bokforlag grunnet prisfiksing på e-bøker, melder Bloomberg.

Apple og forlagene ble i forrige måned truet med søksmål som en følge av en års lang etterforskning satt i gang av det amerikanske justisdepartementet. Ifølge Bloomberg skal det ha foregått forlikssamtaler en stund, men Apple og forlagene sies å ha vært motvillige til å møte det amerikanske justisdepartementets krav.

I tillegg til Apple er Hachette, HarperCollins, Macmillan og Penguin blant de saksøkte selskapene. Noen av forlagene ønsker fremdeles å inngå forlik, deriblant HarperCollins. Andre, som Apple, Penguin og Macmillan, er imidlertid villig til å kjempe videre for sin sak.

Krangler om salgsmodeller

Kjernen i problemet ligger i salgsmodeller som er tatt i bruk ved salg av e-bøker. Apple skal ha overbevist forlagene om å bruke en såkalt "agency model", som innebærer at forlagene bestemmer salgsprisen og forhandleren mottar en prosentandel av denne (Apples ønskede 30 prosent).

Apple skal ha kjempet for denne modellen i et forsøk på å konkurrere med dominerende markedsleder Amazon, som brukte en såkalt "wholesale model" som innebærer at forlagene selger bøkene engros, mens det er forhandleren bestemmer prisene. Med denne modellen skal Amazon skal ha tilbudt store rabatter og til og med solgt bøker med tap - til kundenes store fornøyelse, men til forlagenes store frustrasjon.

Justisdepartementet mener imidlertid at Apples foretrukne modell er ulovlig, da den skal ha forhindret forlagene fra å tilby lavere priser til konkurrenter enn de gjorde til Apple - og dermed forhindret Amazon fra å selge rabatterte bøker. Apple og flere av forlagene har imidlertid argumentert for at modellen har ført til økt konkurranse ved å begrense Amazons grep på bokmarkedet. Amazon sies å eie rundt 90 prosent av markedet.

Før begynnelsen av 2010 lå prisene på e-bøker på Amazon.com på rundt 9,99 dollar eller lavere, heter det i søksmålet. Nå ligger mange av bestselgerne på 12,99 og oppover, og mange av de digitale variantene koster mer enn de trykkede utgavene.

EU satte i gang en egen etterforskning over prisfiksing på e-bøker i desember i fjor, ifølge Macworlds nyhetstjeneste.