Apple-sjef betaler dyrt for nedtur

Apple-sjef betaler dyrt for nedtur

Tim Cook mister aksjer lik lønna for 2013 etter fortsatt svake resultater for selskapet.

Styret i Apple økte basiskompensasjonen til toppsjef Tim Cook med to prosent til 26 millioner kroner, eller 4,25 millioner dollar. Samtidig reduserte de aksjeopsjonstildelingen hans med 24,6 millioner kroner, nesten 4 millioner dollar.

Årsaken er at Apple fortsatt presterer dårligere enn forventet, og under gjennomsnittet for børsindeksen satt av Standard & Poor, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Lønn og aksjeinntekt

Grunnen til at basiskompensasjonen økte, var at Cook oppnådde interne drifts- og finansielle mål, og dermed fikk full bonus. Denne er det doble av basislønna på 8,6 millioner kroner, og var på 17,2 millioner kroner. Resten av basiskompensasjonen er forsikringer, feriekompensasjon og pensjon.

Cook tok over toppjobben i Apple en måned før den forrige sjefen, Steve Jobs, døde av kreft.

Som i mange nordamerikanske selskaper har Apple det slik at verdiene av tildelte aksjeopsjoner i selskapet mer verdt enn lønna i seg selv. For Cook innebærer det at disse aksjetildelingene kan være verdt ti ganger lønna om Apple klarer å rette opp kursen.

Fell ingen tårer - i år

Nå er det neppe synd på Cook. Verdien av aksjeopsjonene tildelt tidligere i 2013 var verdt nesten 250 millioner kroner, 40,8 millioner dollar. Hadde han oppnådd børsindeksmålet, hadde han fått aksjene for de nesten 4 millioner dollar han nå må vinke farvel til.

Neste år blir det enda mer krevende. Endringen som knytter aksjetildelingen til hvor bra Apple gjør det sammenlignet med andre selskaper, får full effekt for finansåret 2014. Det vil si at dersom Apple fortsetter nedturen inn i neste år, så kan Cook tape innpå halvparten av hele aksjetildelingen for hele året.

Med utgangspunkt i årets tildeling betyr det at Cook kan tape rundt 130 millioner kroner i 2014.

Cook vil uansett ha til salt i såret: I samband med bestigningen av Apple-tronen i 2011 fikk også Cook tildelt aksjer verdt 2,354 milliarder kroner (383 millioner dollar). Disse er verdt 3,442 milliarder kroner (560 millioner dollar) i dag.