Apple skaper programvare-monopol

Apple skaper programvare-monopol

Apples lansering av en tavle-pc i kveld er starten på en monopolisering av programvaresalg.

I juni 2008 lanserte Apple sin App Store, og revolusjonerte med det salg av programvare til mobiltelefoner. Nettopp tilbud av programvare til iPhone er mye av årsaken til telefonens suksess. Mens andre mobilbrukere knapt vet hvordan de skal få kjøpt programvare til sin telefon, eller hvordan de skal få installert den, har iPhone-kundene lastet ned programvare tre milliarder ganger.

Utvalget er enormt. Det finnes over 100 000 programmer og spill å velge blant. Utviklerne elsker plattformen. Hvem som helst kan bli utvikler, og dersom programvaren blir godkjent av Apple (etter at de har testet den), er man sikret global distribusjon og 70 prosent av inntektene.

Vi snakker forresten ikke om iPhone-programmer. Det heter «apps». Apple har lagd et nytt ord for oss. Og alle de andre kjempene i mobilbransjen kommer etter med sine «app stores». De stjeler ordet. "App Store" er et registrert Apple-varemerke. Apps har blitt navnet på programmer for iPhone.

Det finnes ett sted å handle programvare til iPhone, og det er på Apples egen butikk.

I kveld lanseres en slags pc med programvaremonopol.

Det finnes så mange pålitelige kilder som har spredd informasjon om hva Apple har i ermet for oss i kveld, og det er Apples pr-strategi å bevisst gjøre slike lekkasjer, så vi føler oss rimelig sikre på at Apple lanserer en slags tavle-pc i kveld.

Tavle-pc med programvaremonopol

Alt tyder på at Apples kommende tavle-pc kjører det samme lukkede operativsystemet iPhone OS. Det betyr at Apple vil ha monopol på salg av programvare til enheten. Skal du ha programvare til enheten, må du besøke App Store.

Apple har altså monopol på distribusjonen.

Apple står fritt til å bestemme selv hvilke programmer som skal selges i butikken. Konkurrerende programvare er i all hovedsak utelukket. Opera måtte bare gi opp å tilby en bedre nettleser. Adobe får ikke tilby Flash, fordi det vil gjøre det mulig med et konkurrerende marked av applikasjoner. I klassisk amerikansk tradisjon er voldsspill tillatt, mens sex er fy-fy. Kun Apples egne programmer får multitaske. Dermed er Spotify for iPhone umulig å bruke samtidig som du for eksempel sender en tekstmelding. Dersom Apple selv kommer med en streamingtjeneste som konkurrerer med Spotify, vil iPhone-brukerne trolig konvertere raskt selv om tjenesten er dårligere, på grunn av multitaskingen. Konkurransemyndighetene er ikke på banen i det hele tatt.

Første steg for programvaremonopol på pc-en?

Man kan jo se for seg at neste steg er at det lanseres mer vanlige pc-er med en senere generasjon av iPhone OS, eller et annet operativsystem som er fullstendig fastlåst til App Store. (Jeg har lenge gått og ventet på en egen App Store for Apple TV. Det ville gjort Apple TV til et fantastisk produkt.)

Finnes det gode grunner for monopolisering av programvare til pc-en også? Definitivt. Her er noen jeg kom på i farten:

* Det blir lettere å finne programvaren du trenger, når alt ligger på én gigantisk markedsplass.

* Det blir lettere å kjøpe programvaren på nett. Én leverandør som du stoler på tar seg av betalingsløsningen.

* Reklamasjoner bør i prinsippet være enklere. Returner programvaren, og den slutter å funke på pc-en din, og leverandøren av markedsplassen gir deg pengene tilbake.

* Sikkerhet bør i det store og hele kunne være det beste argumentet for. I et lukket system har man kontroll på hva slags kode som kjøres, alle programmer er testet og verifisert av en aktør, og programmer som viser seg å være farlige vil kunne trekkes tilbake og slettes.

* Markedsplassen hjelper deg å oppdatere samtlige programmer på pc-en din automatisk.

* Testingen og låsingen til én plattform gjør det mye enklere å få spill til å fungere. Windows-pc-er har feilet som spill-maskiner fordi folk er lei av kluss i forbindelse med installasjon og oppgraderinger.

* Du vil kunne sette egne regler for barna, som at de ikke får kjøre programmer og spill som er aldersmerket for 16 år og oppover.

Vil folk ha det?

Vil vi ha en slik begrenset plattform? Som er låst til hva én enkelt leverandør måtte finne på? Hvor du ikke selv kan sette deg ned å programmere den applikasjonen du trenger. Hvor det ikke er mulig med piratkopiering? Hvor det er svært begrenset hva du kan koble til av tilleggsutstyr?

Ja, jeg tror faktisk det. Jeg tror svært mange vil være villig til å gi opp friheten til å installere hva som helst av rusk og rask i bytte mot en boks som umiddelbart skrur seg på, som bare virker, og hvor programtilbudet kanskje er begrenset til «bare» noen hundre tusen programmer som er godkjent av maskinvareleverandøren.

Apples tavle-pc, eller hva vi nå kommer til å kalle den, er revolusjonerende fordi det er den første pc-en der programvaredistribusjonen er monopolisert. Det blir svært spennende å se om denne dingsen vil påvirke hele verdikjeden i programvarebransjen de neste tiårene.

Hva mener du? Bruk kommentarfeltet under.