Apple stopper Samsungs nye nettbrett

Apple stopper Samsungs nye nettbrett

En tysk domstol har innført salgsforbud av Samsungs nye Galaxy Tab i nesten samtlige EU-land.

Apple bekreftet mandag at en tysk domstol har lagt ned et midlertidig forbud mot salg av Samsungs nye nettbrett, Galaxy Tab 10.1. Salgsforbudet gjelder i samtlige EU-land unntatt Nederland.

Unntaket i Nederland skyldes en separat nasjonal rettstvist som forsatt er under behandling.

Apple oppgir at selskapet også kommer til å søke om salgsforbud hos en domstol i Haag for å stoppe lokalt salg der, samtidig som selskapet også kommer til å søke om salgsstopp av Samsungs mobiltelefoner i Galaxy-serien, melder IDG News Service.

- Ser ut som iPhone og iPad

Apple har ikke oppgitt noen detaljer rundt hvilke patenter Samsung skal ha krenket, men patenteksperten Florian Mueller opplyser i en blogg at tvisten dreier seg om patenter som omhandler Apples produktutforming.

- Det er ingen tilfeldighet at de nyeste produktene til Samsung ligner veldig på iPhone og iPad, både hva gjelder maskinvare, brukergrensesnitt og innpakning. Denne typen plagiat er ulovlig, og Apple må forsvare sin intellektuelle eiendom når andre selskaper stjeler våre ideer, sier en talsperson for Apple i en e-post til vår nyhetstjeneste.

Samsung svarer på sin side at de hverken er blitt orientert eller hørt i retten i Tyskland.

- Samsung er skuffet over rettens beslutning, og vil omgående forsvare angrepene mot våre intellektuelle rettigheter både i Tyskland og i resten av verden. Vi vil ta alle grep som er nødvendig for at våre innovasjoner i mobil teknologi kommer kundene til nytte i Europa og i resten av verden, sier Samsung.

Litt bakgrunn

Apple og Samsung har patenttvister pågående i flere land. I april gikk Apple til søksmål mot Samsung i USA for angivelig å ha kopiert funksjoner i iPad, iPhone og iPod touch i Galaxy-smarttelefoner og Galaxy Tab-nettbrett. Samsung gikk til motsøksmål med lignende påstander.

Salgsforbudet i EU er den andre Apple-seieren mot Samsung i løpet av kort tid. I forrige uke innførte en domstol i Australia salgsforbud for Samsungs Galaxy Tab 10.1, ifølge Macworld Sverige. Forbudet kom bare en dag etter at Samsung hadde lansert nettbrettet på det australske markedet. En høring i australsk domstol skal etter planen avholdes den 29. august, skriver PC World USA.

Forbud til tross, Samsung vil fortsette å selge Galaxy Tab 10.1 i Norden så langt lageret rekker. Ifølge digi.no vil selskapet imidlertid ikke bestille nye nettbrett før den juridiske situasjonen er avklart.

Hvordan situasjonen vil påvirke samarbeidet mellom de to selskapene gjenstår å se. Samsung er ikke bare Apples konkurrent, men er også en svært viktig leverandør av maskinvarekomponenter til blant annet iPad og iPhone.

Apple og Samsung er for øvrig ikke de eneste som er involvert i søksmål mot hverandre. Flere aktører i nettbrett- og smarttelefonmarkedet er involvert, deriblant Nokia og HTC.