Apple tvinges til å si unnskyld

Apple tvinges til å si unnskyld

Tapte anke i patentsak mot Samsung i Storbritannia.

Apple saksøkte opprinnelig Samsung for brudd mot selskapets iPad-design.

Apple hevdet at nettbrettet til Samsung, Galaxy Tab, var for likt iPad. I juli bestemte en domstol i Storbritannia at dette ikke var tilfelle, delvis fordi iPad var kulere.

Samsung-nettbrett var ifølge dommeren "veldig, veldig likt" sett forfra, men "ikke like kul" som iPad. Dommeren mente Tab manglet Apples sans for "ekstrem enkelhet", og Samsung ble dermed frikjent.

Dommeren beordret Apple til å anerkjenne avgjørelsen med annonser som ville "rette opp i det ødeleggende" inntrykket om at Samsung hadde plagiert designen.

Anerkjennelsen av rettens avgjørelse måtte publiseres på Apples britiske nettsider i seks måneder og i aviser som blant annet Daily Mail, The Financial Times og The Guardian.

14-punkters Arial

Apple anket dommen og fikk utsatt den offentlige beklagelsen. Anken vant imidlertid ikke frem og selskapet ser ikke ut til å ha noe annet valg enn kjøre annonsene - såfremt de ikke tar saken til høyesterett.

Ifølge Fortune er Apple også nødt til å skrive beklagelsen i 14-punkters Arial, en skrifttype som det estetisk opptatte selskapet neppe vil være helt fornøyd med.

Mens Apple ikke har kommentert saken, har Samsung tatt imot rettens avgjørelse med åpne armer, ifølge Macworld UK.

- Vi mener fortsatt at Apple ikke var de første til å designe et nettbrett med en rektangulær form og runde hjørner, og at opprinnelsen til Apples registrerte design kan finnes i en rekke eksempler av tidligere art, sa en talsperson.

- Fortsetter Apple å gjøre store rettslige krav i andre land basert på slike generiske design, kan det skade innovasjon og begrense forbrukernes valgmuligheter.

Det er et stort tilbakeslag i Apples patentkrig mot Samsung, som har svaiet frem og tilbake med viktige seire for begge parter.

Apple trakk det lengste strået i den største kampen - rettssaken i California i USA hvor Samsung ble ilagt en bot på en milliard dollar - men Samsung har tatt stikk i Europa, Australasia og Asia.