Apple vil selv stoppe iPhone-jailbreaking

Apple vil selv stoppe iPhone-jailbreaking

Har søkt om patent på fjernstyrt sperring av opplåste iPhone-er.

En ny patentsøknad fra Apple kan være slutten på såkalt jailbreaking av iPhone, iPod touch og iPad, ifølge nye rapporter.

Lovlig, men...

I slutten av juli erklærte amerikanske myndigheter at jailbreaking ikke lenger er ulovlig. Jailbreaking er den prosessen som gjør det mulig for brukere å kjøre uavhengig tredjepartsprogramvare på sine enheter ved å låse opp operativsystemet.

Apple misliker sterkt at kunder låser opp iPhone-ene sine for å blant annet kvitte seg med operatørlåser og kjøre programmer som Apple selv ikke godkjenner. Selskapet har i årevis prøvd å sette en stopper for opplåsingen, uten hell.

Selv om amerikanske myndigheter nå har bestemt at iPhone-opplåsing er lovlig, poengterer Apple at det fortsatt bryter med garantien. Brukerne er selv ansvarlige dersom enheten skulle gå i stykker.

Tyver og jailbreakere

Apple søkte om det nylig oppdagede patentet allerede i februar 2009. Om selskapet kommer til å gå videre med saken nå som jailbreaking er lovlig, er uvisst. Hvordan teknologien vil fungere i praksis er heller ikke kjent - Apple har foreløpig ikke kommentert patentsøkaden.

Patentet beskriver funksjoner som først og fremst er ment å beskytte brukere fra tyver, men den skal også kunne ta rotta på såkalte "uautoriserte brukere".

Ifølge teknonettstedet Cnet inkluderer patentet fjernstyrte funksjoner for å enkelt slette dataene på en iPhone, iPod eller iPad. Dette vil være mulig når blant annet aktiviteter som "hacking, jailbreaking, opplåsing eller fjerning av et simkort" utføres, skriver Cnet. I tillegg vil Apple kunne sende advarsler til eiere via e-post eller tekstmelding når disse aktiviterene oppdages.

I søknaden beskrives det også hvordan Apple kan bruke kameraet og gps-en til å identifisere hvor telefonen befinner seg.