Apple vil vokse i Kina og Japan

Apple vil vokse i Kina og Japan

Apple har inngått avtale med det største mobilselskapet i Kina.

Det har tatt lang tid for Apple å få i stand en avtale med Kinas største mobiltelefonselskap, China Mobile, men nå er avtalen i havn.

Dermed håper Apple å komme seg opp fra dagens femteplass på det store kinesiske mobilmarkedet.

I september inngikk Apple en lignende distribusjonsavtale med den største mobilaktøren i Japan, NTT DoCoMo.

Apple selger i dag sine iPhone-modeller gjennom to andre mobiltelefonselskaper i Kina, China Telekom og China Unicom, men har til nå ikke kommet seg inn hos den største aktøren på det kinesiske mobilmarkedet, China Mobile.

Annen standard

En av grunnene er at China Mobile benytter en annen telekommunikasjonsstandard enn konkurrentene.

Men nå har Apple modifisert iPhone 5s og 5c, slik at de kan brukes i nettet til China Mobile. Modellene blir tilgjengelig for kjøp fra 17. januar. Prisene blir kunngjort senere, skriver Macworld USA.

Apple har i dag en markedsandel i Kina på åtte prosent. Den største mobiltelefonleverandøren i Kina er Samsung, med en markedsandel på 21 prosent, etterfulgt av Lenovo med 13 prosent. På tredjeplass kommer en kinesisk produsent, Yulong Computer Telecommunication, med en markedsandel på 11 prosent, mens Huawei kan smykke seg med ni prosent markedsandel.

4G-åpning

Kinesiske myndigheter delte ut 4G-lisenser i desember. China Mobile var den ene av tre mobiloperatører som fikk tildelt lisens.

China Mobile benytter 4G-teknologien LTE TDD (Long-Term Evolution Time Division Duplex) og 3G-teknologien TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access). Apple har hittil unnlatt å støtte den sistnevnte teknologien, men har nå altså snudd i dette spørsmålet.

4G-tjenesten til China Mobile vil bli tilgjengelig i 16 kinesiske byer inkludert Beijing og Shanghai. I løpet av året planlegger selskapet å bygge ferdig mer enn en halv million nye 4G-basestasjoner som vil dekke over 340 byer.