ARM: Kult navn, lissom (Foto: Apple) 

A11 Bionic-brikken matcher MacBook

Visste du at hjernen i nye iPhone 8 har tankekraft på høyde med en MacBook Pro? 

Publisert Sist oppdatert

Apple introduserer hele fem nye, egendesignede silisium-motorer – inkludert et nevralnettverk.

I nye iPhone 8 har ARM-brikken A11 Bionic fått en sentral plass. 

Apple har selvfølgelig designet den selv, over en ARM-spesifikasjon. Nytt av året er at selskapet også har designet grafikkjernen, samt en rekke andre nye kontrollere.

Og sluttresultatet imponerer, for testresultatene på Geekbench plasserer ytelsen på brikken, for både én- og flerkjernesoperasjoner langt foran konkurrentene, men faktisk også foran Apples egen kraftigste iPad Pro og til og med på høyde med en 13-tommers MacBook Pro som kjører en konvensjonell Intel-brikke.

Spesifikasjoner

Apple selv sier lite om alt det tekniske i egen silisium, og er langt mer opptatt av hva alt dette skal brukes til. Er du interessert i benchmarks så ta en titt på videoen nederst.

Men la oss ta spekken: A11 Bionic er en 64-bits ARM-brikke med seks kjerner, hvorav to med høy ytelse og fire med høy effektivitet. I dette designet kalles de første to kjernene Monsoon og de siste fire Mistral.

Annerledes enn ved forgjengeren kan nå alle seks kjerner kjøres optimalisert samtidig, takket være en ny ytelseskontroller. Derav de nye rekordene også på flerkjerneoperasjoner.

For første gang har Apple nå designet grafikkjernen selv etter at man takket farvel til britiske Imagination. GPU-en har tre kjerner, og skal være 30 prosent raskere enn forgjengeren. Grafikkjernen er sentral i den nye H.265-kodeken, for Metal 2-spillgrafikk og for AR-bruk. Tanken er dessuten at GPU-en også skal få generell anvendelse til andre oppgaver. 

Apple benytter seg nå også av en teknikk kalt TBDR (Tile Based Deferential Rendering) der polygoner og objekter i grafikk-scener kun beregnes dersom de ligger fremst mot kameraet, slik at objekter som blir blokkert av foranliggende ikke må kalkuleres.

Nevralnettverk

I tillegg finnes en egen bevegelsesprosessor (Apples egen M11-brikke, som også tar hånd om de ulike sensorene i telefonen), en ISP-bildesignalprosessor og et dedikert nevralnettverk for maskinlæring.

Sistnevnte tar hånd om bildesyntese og -gjenkjenning, inkludert ansiktsgjenkjenning og -digitalisering for å kunne animere animojis eller låse opp en iPhone X.

Nevralnettverket har to kjerner som sammen kan yte opptil 600 milliarder regneoperasjoner i sekundet.

Også den nye ISP-bildesignalbrikken spiller en rolle her, siden lyssetting og komposisjon sammenliknes med forhåndsdefinerte bildeanalyser og -scener.

10 nm FinFET

Brikken produseres av TSMC i en 10nm FinFET-prosess og bakes sammen med RAM-minne i et såkalt PoP-design (package on package). 

TSMC er på vei mot en  3 nm-prosess, men vi begynner å nærme oss grensen for hva som er fysisk mulig å gjøre i chip-design før kvante-maskiner må overta.

Via MacRumors, AppleInsider og Mashable