Apple blir som IBM?

IBM: Apple får flere ben å stå på. 

Apple blir som IBM?

KOMMENTAR: Apple tjener nå mer på tjenester enn på Mac. Står selskapet i fare for å bli kjedelig?​

Er Apple i ferd med å bli som partner IBM?

IBM er for de fleste mest kjent som produsent av datamaskiner - både den første PC-en samt stormaskiner. Selskapet har forlengst solgt maskinvare-divisjonen til Lenovo og satser heller på Big Data-skytjenester.

Apple, på sin side, er også mest kjent for maskinvare, helt siden de første serieproduserte personlige datamaskinene Apple II og senere Macintosh. I nyere tid selvfølgelig også Ipod, Iphone og Ipad.

Bjørnetjenester?

Men i tillegg til å være kjent for å ha en høy stjerne som maskinvare-produsenter har Apple tradisjonelt faktisk også vært kjent for å være dårlig på tjenester.

Apple presenterte nylig finansresultatet for sist tilbakelagte kvartal, Q2 2016. Men selv om det viste seg at Mac-salget falt 12 prosent sammenliknet med samme kvartal året før, kunne Apple også melde at de nå faktisk tjener mer penger på tjenester enn på å selge Mac-maskiner. 

Tilstedeværelse

Det betyr at siden maskinparken er såpass vel etablert, drar Apple nå veksler på den installerte basen ved å selge tjenester gjennom denne. Og selv om Apple Pay ikke er utbredt nok til å bidra i nevneverdig grad til inntektene, kommer nå en stor del av fortjenesten fra iTunes, Apple Music, Icloud, og App Store. Både Itunes og Apple Music selges også gjennom andre maskinvarekanaler.

Mens det på den ene siden er positivt at Apples nettjenester har forbedret seg såpass at de også er lukrative i markedsplassen, så vil frykten selvfølgelig melde seg for at man blir et litt kjedelig selskap, ikke ulikt det ryktet Microsoft har om at innovasjonskulturen forsvinner og man mister muligheten til å fornye seg.

Vi håper Apple fremdeles har tørt krutt når Iphone 7 lanseres til høsten!

Apple