Apple dropper Imagination

$$$: Kursen rett ned ett nyhet (Foto: Google)

Apple dropper ARM-partner

Aksjekursen rett i kjelleren hos britiske Imagination når Apple dropper lisensen om to år.

Når halve kontantstrømmen din kommer fra én kunde, og denne opplyser at avtalen trolig vil bli sagt opp i løpet av halvannet til to år - ja, da må du ikke bli forundret om aksjekursen din går rett i kjelleren. Spesielt når denne kunden heter Apple.

Apple har som kjent begynt å designe sine egne ARM-brikker til iPhone og iPad, og det med stor suksess. Brikkene, som produseres av Samsung og/eller TSMC, skårer høyt på benchmark-lister, og kan til og med utkonkurrere Intel Core-brikker under visse forutsetninger.

System on a Chip

Siste generasjon A10 Fusion-brikker er basert på ARM v8-A og det såkalte big.LITTLE-aksiomet. Topphastighet er en klokkefrekvens på 2,34 GHz. Instruksjonssettet er 64 bit, og brikken produseres av TSMC på en 16 nm Finfet-prosess.

Apple designer sine ARM-chips under lisens, men designer kun den sentrale prosessorenheten og ikke grafikkjernen. GPU-en, og grafikkjerner generelt hos Apple for både iPod, iPhone, iPad og AppleTV, er lisensiert fra britiske Imagination Technologies.

Krasj

Apple skal ha gitt beskjed om at lisensene vil opphøre om 15-24 måneder. Imagination sier selv at de tviler på om Apple klarer å designe GPU-teknologi uten å måtte lisensiere slik teknologi fra dem.

Uansett stupte aksjekursen med 70 prosent.

At Apple ønsker å designe også grafikk-brikken selv burde ikke komme som noen overraskelse på Imagination. Interessant nok eier faktisk Apple en ikke ubetydelig andel av nettopp Imagination. 

Halvannet til to år et et stykke frem i tid, men iPhone 9 kan dermed altså komme med A13-brikker som for første gang er 100 prosent egendesignede. 

Via Financial Times og Macworld

Les om:

Apple