Apple skjuler salgstall

$$$: Har vi på peak iPhone? (Foto: Apple)

Apple skjuler salgstall

Etter nok et rekordkvartal, der spesielt tjeneste-divisjonen melder om suksess, blir det nå slutt på kvantifiseringen av solgte enheter. Aksjekursen falt på nyheten. Grunn til bekymring?

Nok et rekordkvartal for Apple er tilbakelagt, og faktisk det åttende på rad med vekst.

Og det er ikke småtteri vi snakker om: Omsetningen steg med 20 prosent til nesten 63 milliarder dollar (over 527 milliarder kroner). Og bare tjeneste-divisjonen omsatte for 10 milliarder dollar (over 83 milliarder kroner), det beste resultatet noensinne.

Det som går opp, må komme ned

Men kan selskapet fortsette å vokse inn i himmelen? Nei, sier Apple selv. Faktisk er guidance for neste kvartal som vanlig konservativ, og kanskje enda mer bearish denne gangen enn det markedet forventet.

Apple pleier å forsøke å roe ned forventningene til investorene for så å overraske med rekorder, men denne gangen ser det ut til at man mener alvor. For i tillegg har man nå besluttet seg for å slutte å rapportere antall solgte enheter.

Omsetningen og finansresultatene plikter man å melde inn til børsen, men ikke detaljer som hvor mange iPhone-er som har blitt omsatt. Langt fra de fleste av Apples konkurrenter gjør dette, og man mener at dette primært gir spekulanter vann på møllen ved å fokusere på gjennomsnittlige verdier per solgte enhet – en måte å måle profitabilitet på. 

Premium produkter, premium priser

Men man kan selvfølgelig tolke dette som et signal på at Apple forventer fallende salgstall for mobile enheter, som man i senere tid har forsøkt å kompensere ved å øke prisen per solgte enhet.

Så langt har denne premium-strategien holdt vann, og mange av konkurrentene har slått følge. Det er verd å merke seg at topp-modellene av iPhone og iPad nærmer seg 20.000 kroner.

Via Apple

Les om:

Apple