De 20 mektigste hos Apple - Del 13

TELLER PENGER: Luca Maestri styrer pengestrømmen i en av verdens rikeste bedrifter. (Foto: Apple)

De 20 mektigste hos Apple - Del 13: Luca Maestri, pengesjefen

Apple er en av verdens rikeste bedrifter. Da plukker man økonomisjef fra øverste hylle.

I denne artikkelserien presenterer vi de 20 mektigste personene i Apples ledelse.

Luca Maestri begynte å jobbe hos Apple i 2013, og allerede året etter rykket han opp til selskapets finansielle topposisjon, som økonomisjef – eller Chief Finance Officer (CFO), som det heter på de kanter.

På visittkortet hans står det også Senior Vice President hos Apple.

Nå stiger man sjelden så raskt i gradene hos Apple, så det kan vel godt tenkes at Maestri var tiltenkt økonomisjef-jobben allerede før han begynte i selskapet. Mannen han i så fall var hyret inn for å erstatte etter hvert, var Apples mangeårige finanssjef Peter Oppenheimer. I løpet av Oppeheimers omtrent 10 år som Apples finanssjef økte selskapets årlige omsetning fra rundt åtte milliarder dollar (cirka 66 milliarder kroner) til 171 milliarder dollar (over 1400 milliarder kroner etter dagens dollarkurs).

Håndteringen av slike summer overlater man ikke til hvem som helst. Men så er da heller ikke Maestri noen hvem som helst innen sitt fag. Han har hatt en imponerende karriere som finansadministrator i store multinasjonale selskaper.

Listen over selskaper der han har vært økonomisjef – eller altså CFO – omfatter blant annet Xerox, Nokia og General Motors.

Maestris karriere har i høyeste grad vært internasjonal, med jobber både i Europa og Asia foruten USA. Han har økonomiutdanning fra Luiss-universitetet i Roma og fra universitetet i Boston, og i General Motors styrte han for eksempel konsernets finanser i 45 europeiske land i en periode. Han har blant annet vært stasjonert i Polen, Brasil, Thailand og Tyskland.  

(Artikkelforfatteren, Roberta Alidori, er skribent hos britiske Macworld. Artikkelen er oversatt og bearbeidet med en del tilføyelser av Toralv Østvang.)

Apple