Endelig har Siri lært seg norsk

SIRI: Apples digitale assistent, med norske aner, snakker nå norsk, om enn foreløpig bare i bet. (Skjermdump) 

Endelig har Siri lært seg norsk

Sent mandag kveld ble det klart at Apples personlige assistent Siri endelig kommer i norsk språkdrakt.

Det var da norske Apple-utviklere begynte å laste ned betaversjonen av iOS 9, lansert av Apple i San Francisco tidligere samme kveld norsk tid, at det kom for en dag at Siri nå også kommer på norsk.

På grunn av Siris norske aner har det nok vært litt irriterende for norske Apple-brukere og -utviklere at nordmenn ikke har kunnet utnytte tjenestene til den digitale assistenten skikkelig før nå. Siri ble tross alt lansert allerede høsten 2011, som en programvarekomponent i iPhone 4S.

Svensk og dansk

Gradvis er Siri kommet på stadig flere språk, og for noen måneder siden var Siri med i en iOS 8-oppgradering der hun hadde lært å snakke svensk og dansk. Men ennå ikke norsk.

Uten at Apple har kunngjort noe som helst om det, er altså en norsk versjon av Siri endelig klar i iOS 9, som skal foreligge i ferdig versjon til høsten.

Det var da norske registrerte Apple-utviklere begynte å laste ned betaversjonen av iOS 9 og den tilhørende utviklerprogramvaren sent mandag kveld at det ble klart at Siri nå har lært seg norsk.

Flere IT-medier, inkludert Macworld.no, fikk via lesere tilgang til skjermdumper som dokumenterte at Siri nå er klar for oppgaver i sitt gamle fødeland.

Norsk-amerikanske aner

Det var norsk-amerikaneren Dag Kittlaus, med far fra Chicago, mor fra Oslo og kone fra Asker, som var en av gründerne bak Siri.

Kittlaus bodde i sin tid sju år i Norge og var blant annet den første sjefen for Telenors Djuice-mobiltjeneste. 

Siri var han med på å utvikle i USA, og prosjektet førte til at han til slutt kunne selge firmaet til Apple for den nette sum av 200 millioner dollar – over 1,5 milliarder kroner etter dagens dollarkurs. Riktignok delt på flere andre gründere i selskapet samt et investorselskap som var med på å starte virksomheten.

I en periode etter oppkjøpet var Kittlaus en del av ledersjiktet hos Apple.

Snart slutt på ventingen

Med denne forhistorien er det klart at norske iOS-brukere synes det er synd at Siri var så treg med å lære seg norsk, eller rettere sagt at Apple har prioritert norsk språk så lavt i disse årene.

NORSK: Det er ingen tvil om at Siri nå håndterer kommunikasjon på norsk. (Skjermdump)

Men nå er det altså snart slutt på ventingen. Utviklerne kan prøve ut Siris egenskaper allerede nå, men menige iOS-brukere får sjansen via en allment tilgjengelig beta til sommeren. Og til høsten kommer altså den norsk-talende assistenten til alle nordmenn med iPhone eller iPad som kvalifiserer for iOS 9.

 

 

Apple