Første åpne iOS 11-beta er her

11: Turn it up all the way to eleven (Foto: Apple)

Første åpne iOS 11-beta er her

iOS 11 er en massiv oppgradering og et viktig skritt i retning mot sann multitasking, spesielt på iPad. Med litt eventyrlyst kan du teste høstens store oppdatering allerede idag.

Under WWDC 2017-utviklerkonferansen i bebyggelsen av juni lanserte Apple de kommende operativsystemer for alle plattformer. Dette inkluderer macOS, iOS for mobile enheter, tvOS og watchOS. 

Utviklere fikk tilgang til beta-versjoner der og da, og de endelige releasene vil vøre tilgjengelige for allmenheten til høsten. Men det finnes også en mellomfase der Apple åpner opp for alle som ønsker det å teste de kommende versjonene i en åpen beta-fase.

iOS 11 åpen beta

Dette er forhåndsvisninger av operativsystemet, og dermed ikke endelig kode. Det betyr at feil både kan og vil inntreffe, og det anbefales ikke å bruke beta-os på enheter som benyttes til driftskritisk bruk. Nå er den første åpne betaen for iOS 11 klar for testing.

Kun 64-bit

Har en du ekstra iPhone liggende kan denne benyttes, for eksempel. Derimot rapporteres det at iPad-versjonen er relativt stabil, så muligens vil dette fungere for de fleste. Det skal sies at iOS 11 kun støtter 64-bits applikasjoner, så du vil kunne miste tilgang til apper du har installert idag. Om dette er viktig for deg så sjekke dette i forkant, spesielt nå som ferietiden står for dagen og nettilgang i utlandet vil kunne variere...

Så hvordan går du frem om du ønsker å kjøre iOS 11-betaen? Det første du må sjekke er om din mobile enhet er kompatibel. Dette gjelder iPhone 5s eller senere, iPad / iPad mini 2 eller senere, og sjette generasjons iPod Touch. Komplett liste kan du se på Apples nettside om iOS 11 her.

Om du har en enhet som kan kjøre iOS 11 så begynner du hele prosessen med å ta en backup mot iTunes, for deretter å peke Safari-nettleseren til beta.apple.com. Du må logge deg på med en AppleID, og installere en beta-profil. Nettsiden vil guide deg gjennom prosessen, og enheten må deretter omstartes. 

Tid varierer med enhet

Deretter går man til Innstillinger... og velger området for programvareoppdatering. Der skal iOS 11-betaen nå ligge tilgjengelig. Bekreft de ulike valgene, last ned og installer. Det vil ta noe tid, men til slutt vil du ha tilgang til aller nyeste OS for mobile enheter. Og dersom det skulle bli for mange utfordringer så går det også an å rulle tilbake til iOS 10.

Vi inkluderer to videoer nedenfor - én video fra 9To5Mac som forklarer beta-installasjonsprosessen på engelsk, og én video fra The Verge som gir et overblikk over noen av de nye funksjonene du kan se frem til. Lykke til!

Apple