Her er Apple TV 4K

4K: Fire ganger så mange billedpunkter. (Foto: Apple)

Her er Apple TV 4K

Apple har lansert en oppdatert versjon av mediespilleren med støtte for HDR og 4K, slik ryktene tilsa. Og TV-appen med live-sendinger kommer til Norge i løpet av året.

Som forventet lanserte Apple en oppdatering av Apple TV med 4K-oppløsning, simpelthen kalt Apple TV 4K.

Dynamikk

Utseendet er tilnærmet likt dagens modell. Apple lover kinokvalitet for neste generasjons TV-modeller, primært gjennom to kjerneteknologier.

Det første er 4K-oppløsningen i seg selv, og det andre er High Dynamic Range (HDR), med utvidet fargespekter. De to standardene HDR10 og Dolby Vision blir begge støttet, for dem som har en skjerm som støtter dette.

Skjermsparer-videoene vi kjenner fra Apple TV oppgraderes til 4K, slik at det blir 4K-innhold fra første sekund.

Silisium

På innsiden blir det en A10X Fusion-brikke med doblet regnekapasitet. Grafikkytelsen skal være fire ganger så god som i forrige generasjon, ifølge Apple.

 iTunes oppgraderes tilsvarende med nytt 4K-innhold i tiden fremover. Og det ble lovet 4K-filmer på iTunes til samme pris som vanlig HD, og filmer du allerede har kjøpt i HD blir faktisk oppgradert gratis.

Og når Amazon Prime kommer til Apple TV senere i høst, vil også deres 4K-innhold bli tilgjengelig.

Men ikke bare video vil få glede av de nye teknologiene. Det gjelder også appene som kan installeres på mediespilleren, slik som spill. 

Strømming

Faktisk kommer live TV-sendinger på Apple TV også til Norge senere i år, med Viaplay, HBO Nordic og TV2 Sumo. Dette vil bli tilgjengelig både på Apple TV og på iPhone og iPad gjennom TV-appen.  

Leveringen av nye Apple TV 4K starter 22. september i Norge. (Foto: Apple)

Og så var det fjernkontrollen, da. Mange har opplevd frustrasjon over dagens modell, hvor det er vanskelig både å se og kjenne forskjell på opp og ned, bak og frem. Den nye fjernkontrollen har en hvit ring rundt meny-knappen. Punktum.

Og når AirPlay 2 flerroms-lyd kommer med nye HomePod og iOS 11, vil også Apple TV 4K støtte dette, i tillegg til å fungerer som HomeKit-nav for smarthjemmet.

Prisene

Norge er blant landene som er tidlig ute med tilgjengelighet for nye Apple TV 4K, og her til lands kan man begynne å bestille enhetene fra 15. september. Levering starter 22. september.

Apple TV-appen vil gjøre det lettere å finne frem til og å se TV-show og filmer fra mange paper på ett sted. (Foto: Apple)

Den rimeligste modellen har 32 gigabyte lagringsplass og vil koste 1.899 kroner. Den store modellen, med 64 GB lagringsplass, får en pris på 2.099 kroner. HDMI-kabel kommer i tillegg.

Via Apple

 

Apple