iOS 11 er en massiv oppdatering

11: Turn it all the way to eleven. (Foto: Apple)

iOS 11 er en massiv oppdatering

Apples nye operativsystem for mobile enheter tar et syvmilsteg i retning av å erstatte den tradisjonelle datamaskinen for godt.

De viktigste stikkordene er  ny multitasking- og filhåndteringsfunksjonalitet. 

Under Apples utviklerkonferanse WWDC2017 presenterte selskapet høsten store oppdatering av operativsystemet for mobile enheter, iOS 11.

Oppdateringene er så tallrike og omfattende at det er vanskelig å omtale alle i denne artikkelen, og ikke alle funksjoner – som Apple News- og Apple Pay-oppdateringer for P2P-betalinger – er relevante for norske forhold.

Til gjengjeld anbefaler vi å ta en titt på videoen som er inkludert nederst på siden for en fyldig gjennomgang av nye funksjoner.

Apple selv kaller iOS 11 for den største programvarelansering noensinne for iPad, og bringer også med seg nyvinninger som AR-opplevelser. Med dette vil faktisk iOS bli den største AR-plattformen globalt.

AR/VR

Utviklere får nå tilgang til et dedikert rammeverk, ARKit, som gjør det mulig å utnytte de nyeste datasynsteknologiene til å bygge detaljerte og engasjerende virtuelt innhold over virkelige scener for interaktive spill, interaktive shoppingopplevelser, industridesign og annet.

Mest nevneverdig er de omfattende multitasking-funksjonene, som i tillegg til den nye Filer-appen vil bringe plattformen langt på vei til et sted der denne seriøst kan erstatte en konvensjonell, personlig datamaskin.

Kamera- og Bilder

Med iOS 11 kan Portrettmodus-bilder tas med optisk bildestabilisering, True Tone Flash og HDR, slik at alle bilder ser mer profesjonelle ut. Live Photos er mer uttrykksfulle med nye Sløyfe- og Sprett-effekter som skaper kontinuerlige videosløyfer, mens Lang eksponeringstid kan fange tid og bevegelse. Sistnevnte genereres automatisk på bakgrunn av smarte algoritmer for egnete motiver, slik som rennende vann.

I Bilder er Minner-filmer optimalisert for avspilling i både stående og liggende retning, og flere minner, for eksempel bilder av kjæledyr eller bursdager, opprettes automatisk.

Med iOS 11 introduserer Apple en ny teknologi som kalles High Efficiency Image File Format (HEIF), som reduserer filstørrelsen til alle bilder som tas med iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Besparelsen gjelder altså kun de nyeste modellene, antakelig med tanke på maskinvarekravene for den tunge kompresjonen. Det kan bli snakk om en halvering av plassbehovet med disse formatene.

For video kalles tilsvarende teknologi HEVC, og Apple vil på macOS High Sierra fra høsten av ha støtte for H.265 som erstatning for dagens H.264 for å kunne håndtere de mer krevende oppløsningene som 4K.

Multitasking

iOS får antakelig aldri flytende vinduer slik vi er vant det fra normale operativsystemer for skrivebordet, men med en ny appveksler, støtte for dra-og-slipp, splittskjerm-visning, utvidet dock og filhåndteringsapp er de fleste konvensjonene på plass.

Men når det er sagt så er faktisk første steg til å ha to apper i fokus samtidig noe som minner om et flytende vindu – et slags vindu med en definert størrelse som kan ligge til høyre eller til venstre på skjermen og også skjules ved å dra det til høyre for ytre begrensning. Neste logiske steg er å dra denne forhåndsvisningen nedover på skjermen slik at vinduet popper på plass i den tradisjonelle splittskjerm-visningen.

Den nye docken kan ha inntil 15 ikoner på en iPad, og ved hjelp av dra-og-slipp kan flere dokumenter selekteres og håndteres samtidig. Det samme gjelder for tekst-seleksjon og lenker som tilsvarende kan beveges mellom åpne apper samtidig.

Sistnevnte skjer typisk ved splittskjerm-visning, og denne er nå også mer fleksibel ved at skillet mellom appene kan beveges til flere forhåndsdefinerte posisjoner.

Filhåndtering

Den nye Filer-appen vil erstatte iCloud Drive-appen slik vi kjenner den idag, og gi tilgang til både lokalt og globalt innhold der sistnevnte nå støtter et vell av tredjepartsløsninger for skylagring.

iCloud Drive er selvfølgelig fremdeles tilgjengelig fra Apple for lagring, men i tillegg støttes Microsofts OneDrive, Box, Dropbox, Adobes Document-sky og andre vil nok også komme til.

Siri

Siri er aktiv i 36 land. Med iOS 11 kommer de nye mannlige og kvinnelige stemmene som er mer naturlige og uttrykksfulle og justerer intonasjon, tonehøyde, trykk og tempo under tale. Dessuten kan Siri oversette engelske ord og uttrykk til kinesisk, fransk, tysk, italiensk eller spansk.

Siri bruker nå også enhetsintegrert læring for å levere mer personlige opplevelser og tilbyr forslag basert på personlig bruk av Safari, Mail, Meldinger og annet. For eksempel, når Siri lærer om emner eller steder en bruker er interessert i, gjennom bruk av Safari, vil disse foreslås ved skriving i Mail, Meldinger og andre apper.

Navigasjon og CarPlay

iOS 11 introduserer en ny måte å hjelpe førere med å konsentrere seg om kjøringen på med Ikke forstyrr under kjøring. iPhone kan gjenkjenne når du kjører og automatisk slå av lyden for varslinger for å holde skjermen mørk. Brukere har muligheten til å sende automatiske svar til kontakter i Favoritter for å fortelle dem at de kjører og ikke kan svare før de er framme. 

Sitter du i baksetet, kan funksjonen deaktiveres ved å bekrefte at det ikke er deg som er fører av kjøretøyet. For føreren av en bil med integrert CarPlay-funksjonalitet kan meldingsvisning spesielt tilrettelegges med korte, forhåndsdefinerte svar. Siri kan også benyttes til å få lest opp meldinger samt svare på disse.

Utviklernytt

CoreML gjør det enkelt for utviklere å skape smartere apper med kraftig maskinlæring som forutsier, lærer og blir mer intelligente. Dette nye rammeverket for maskinlæring er skapt for iOS, og all databehandling skjer lokalt på enheten ved hjelp av Apples egne prosessorer og tett integrering av maskinvare og programvare for å levere kraftig ytelse samtidig som personvernet opprettholdes.

SiriKit gir utviklere muligheten til å integrere Siri i appene sine, og med iOS 11 utvides det til å støtte flere kategorier, inkludert oppgavelister, notater og påminnelser, bankfunksjoner for kontooverføringer og saldoer og apper som viser QR-koder.

MusicKit gjør det mulig for utviklere å integrere Apple Music-funksjoner i appene sine, noe som gir tilgang til flere enn 40 millioner sanger, anbefalinger, anbefalt innhold og nylige søk.

Flere iOS 11-godsaker

App Store er nydesignet for å gjøre enklere enn noensinne å oppdage apper og spill. Det grafiske minner i stor grad om Apple Music-appen, og blir både mer oversiktlig og tiltalende. 

App Store for iMessage har en nydesignet appskuff for mer praktisk tilgang til apper og klistremerker.

Kontrollsenter tilbyr mer tilpassing, og muliggjør rask tilgang til ofte brukte kontroller på én side, og en ny Lås opp-skjerm tilbyr en mer praktisk måte å vise Varslinger på ett sted på.

Apple Kart inkluderer innendørskart for viktige flyplasser og kjøpesentre over hele verden og kjørefilveiledning, slik at du ikke går glipp av en avkjøring.

Hjem støtter flere kategorier med tilbehør, inkludert AirPlay 2-høyttalere og flere måter å automatisere hjemmet på med nye utløsere. Dette er relevant for elektroniske enheter som kommuniserer over HomeKit-rammeverket.

HomeKit er enda mer tilgjengelig, med enklere måter for utviklere og hobbybrukere å komme i gang på og nye måter å autentisere enheter på ved hjelp av programvare.

AirPlay 2 er Apples oppdatering for trådløs lyd og bilde over hjemmenettverket, mellom datamaskiner og mobile enheter til skjermer og lydavspillingsanlegg.

Nytt i AirPlay 2 er støtte for synkronisert flerroms-lyd, og et eksempel på dette er Apples egen nye HomePod-høyttaler som også ble lansert under WWD2017. AirPlay 2 gjør det mulig å spille av lyd i flere rom, og gjør det enkelt å styre høyttalere ved hjelp av Kontrollsenter, Hjem-appen eller Siri. 

Første tredjepartslevereandør som har annonsert støtte for AirPlay 2 er danske Libratone for sine hjemmehøyttalere.

Tastaturmodus for én hånd på iPhone gjør det enda enklere å taste på farten, og et nytt QuickType-tastatur på iPad gir rask tilgang til tall, symboler og tegnsetting.

Tilgjengelighet

Førlanseringsversjonen av iOS 11 er tilgjengelig for utviklere nå. iOS 11 vil bli allment tilgjengelig i høst som en gratis oppdatering for iPhone 5s og nyere, alle iPad Air og iPad Pro modeller, iPad femte generasjon, iPad mini 2 og nyere og iPod touch sjette generasjon.

Se en video med de over 100+ nye funksjonene i iOS 11, takket være 9To5Mac, nedenfor. Via Apple

Apple